Chilli con carne do karmienia tłumów
10 porcji
2–3 godziny
ŁATWY
2 papryczki jalapeño
2 czerwone cebule
4 ząbki czosnku
1 pęczek świeżej kolendry
3 świeże czerwone papryczki chilli
oliwa
2 marchewki
1½ łyżki wędzonej papryki
1 laska cynamonu
1 łyżka kminku
500 g mielonej wieprzowiny
500 g mielonej wołowiny
4 x 400 g puszek pomidorów
3 papryki o mieszanych kolorach
2 x puszki fasoli
Opcjonalnie:
kilka łyżek jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
Zacznij od przygotowania składników: obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Kolendrę drobno posiekaj razem z łodygami, to w nich jest najwięcej aromatu i smaku. Papryczki jalapeño drobno pokrój. Czas na smażenie: rozgrzej na dużej patelni łyżkę oleju, dodaj cebulę, czosnek, kolendrę i większość jalapeño, a następnie gotuj przez 10 minut lub do momentu, aż cebula będzie miękka, ale nie zabarwiona. Obierz i drobno posiekaj marchewki i dodaj do smażących się już składników. Czas na przyprawy, które są kluczowe dla tego dania. Dodaj wędzoną paprykę, cynamon i połowę nasion kminku i smaż przez kolejne 5 minut.
Dodaj mięso, rozbijając je drewnianą łyżką, a następnie gotuj przez 5 minut lub do momentu, aż cały płyn odparuje, a mięso się zrumieni. Dołóż pomidory, rozbijając je drewnianą łyżką. Dopraw solą morską i czarnym pieprzem i zagotuj. Teraz chilli potrzebuje czasu by nabrać mocy, zatem zmniejsz ogień i zostaw pod przykryciem na 1 do 2 godzin lub do zredukowania się płynu.
W międzyczasie zgrilluj papryki, ostrożnie trzymając je szczypcami nad płomieniem lub umieszczając w piekarniku w temperaturze 200 stopni, obracaj regularnie, do czasu aż skórka stanie się zwęglona. Przygotowane papryki włóż do miski, przykryj pokrywką i pozostaw na 5–10 minut, by zadziałała para, która pozwoli z łatwością zdjąć skórkę. Pokrój papryki w paski (odrzucając oczywiście gniazda z pestkami) i dodaj do chilli.
Dodatkiem do tego dania będzie pyszna prażona fasola. Zacznij jej przygotowanie od podprażenia na suchej patelni kminku (około 2 minuty). Dodaj 2 łyżki oliwy i dołóż odcedzoną fasolę i smaż do czasu, aż fasola podpraży się (podrzucaj regularnie). Dopraw do smaku i przełóż do miski do serwowania.
Dopraw chilli do smaku, usuń laskę cynamonu, a następnie rozrzuć zarezerwowane świeże jalapeño, kilka listków kolendry oraz dużą ilość kiełków. Dodaliśmy tym razem dla kontrastu łagodne kiełki lucerny. Spróbujcie wykończyć danie kilkoma kleksami jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany. Wasza rodzina pokocha ten przepis. Smacznego!
Produkty z przepisu
GOTOWANIE
Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung
Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung300 g kiełków fasoli Mung450 g filetów z piersi kurczaka2 średnie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząbki czosnkubiała część pora 250 ml śmietany do sosu4 łyżki masła1‑2 łyżki soku z cytrynysól, pieprz,mielone…
Chrupiąca smażona burrata
Chrupiąca smażona burrataoliwa1 pokrojona bagietka3 garści pomidorków koktajlowych3 duże ząbki czosnku, posiekanegarść kiełków jarmużusól i pieprz½ łyżeczki cukruolej rzepakowy do smażeniaszklanka bułki tartej1 jajko + 1 łyżka wody1 kulkę burratyNa patelni rozgrzej…
Gofry na Walentynki
Gofry na Walentynki2 filiżanki mąki uniwersalnej1 łyżeczka soli1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru2 jajka1,5 szklanki ciepłego mleka⅓ szklanki roztopionego masła Dodatki:kilka plasterków boczku2 jajkasól i pieprzkiełki rzodkiewki Składniki sos:2 łyżki…
Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli
Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli1 i 1/2 szklanki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bardzo zimnej wody1/3 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli3 łyżki oleju sezamowegoOlej do smażeniaPół szklanki pokrojonego szczypioruGarść kiełków…
Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw
Burgery z krewetkami i sałatką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząbki czosnku1 papryczka chilligarść rukoli3 łyżki majonezu3 bułki3 łyżki oleju z winogronkiełki stir fry Składniki surówka coleslaw:Ćwiartka główki młodej kapustypół marchewkipół cebuli2 łyżki majonezu2…