Warzywne czipsy

2 porcje

45 minut

łatwe

bura­ki,
pie­trusz­ka
mar­chew
sól i pieprz
2 gałąz­ki świe­że­go roz­ma­ry­nu
oli­wa

Skład­ni­ki Guaca­mo­le:
awo­ka­do
sok z cytry­ny
2 ząb­ki czosn­ku
sól i pieprz

Skład­ni­ki dip pomi­do­ro­wy:

1 doj­rza­ły duży pomi­dor
1 mała czer­wo­na cebu­la
sól i pieprz

Dodat­ki:
feta
kieł­ki koniczyny

Nim zaj­miesz się warzy­wa­mi już możesz roz­grzać pie­kar­nik do 200 °C. Dwie bla­chy wyłóż papie­rem do pie­cze­nia i odstaw na bok. Wszyst­kie warzy­wa obierz i pokrój tak jak Ci się podo­ba. Waż­ne by pla­ster­ki były cienkie. 

My pokro­ili­śmy bura­ki i pie­trusz­kę w pla­stry, a mar­chew­kę w słup­ki. Roz­łóż warzy­wa na blasz­ce do pie­cze­nia, tak by nie nacho­dzi­ły na sie­bie. Oprósz solą, pie­przem, oli­wą oraz dodaj gałąz­ki roz­ma­ry­nu. Wstaw do pie­kar­ni­ka i piecz 10 minut, a następ­nie obróć i piecz kolej­ne 10 minut.

Przy­go­to­wa­nie Guaca­mo­le jest opcją oczy­wi­ście dodat­ko­wą, ale jak­że pysz­ną i pasu­ją­cą to do tej prze­ką­ski. Prze­krój awo­ka­do wzdłuż, na poło­wę. Prze­kręć obie połów­ki i już możesz dostać się do pest­ki, któ­rą naj­wy­god­niej wyjąć za pomo­cą noża. Śmia­ło wbij go w pest­kę i wycią­gnij. Miąższ wyj­mij za pomo­cą łyż­ki i prze­łóż do misecz­ki. Widel­cem roz­gnieć awo­ka­do na gład­ką masę. Dodaj sól, pieprz, nie­co soku z cytry­ny oraz pokro­jo­ny drob­no czo­snek. Gotowe!

Jeśli lubi­cie dipy do chip­sów, to może­my jesz­cze zapro­po­no­wać przy­go­to­wa­nie cze­goś super pro­ste­go. Pomi­do­ro­wy dip z czer­wo­ną cebul­ką oraz oli­wą. Po pro­stu pokrój wszyst­kie skład­ni­ki w drob­ną kostecz­kę, wymie­szaj razem, dodaj sól, pieprz oraz spo­rą ilość oliwy.

Chip­sy prze­łóż do dużej miski, oprósz kawał­ka­mi fety oraz kieł­ka­mi np. Lucer­ny. Obok postaw przy­go­to­wa­ne Guaca­mo­le oraz dip pomi­do­ro­wy. Ilość kolo­rów i sma­ków zasko­czy Cie­bie i każ­de­go, kogo poczę­stu­jesz tą przekąską.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content