Maślana bułka z kiszonymi burakami, kozim serem i z bazyliowym pesto

4 porcje

30 minut

łatwe

4 buł­ki maśla­ne
masło do sma­że­nia
4 kiszo­ne bura­ki
1 mar­chew­ka
ser kozi
garść orze­chów (np. orzesz­ki ziem­ne nie­so­lo­ne)
duża garść kieł­ków jarmużu

Roz­grzej patel­nię i upraż na niej orzesz­ki ziem­ne. Pod­rzu­caj nimi czę­sto i uwa­żaj na tem­pe­ra­tu­rę, bo szyb­ko moż­na je przy­pa­lić :slightly_smiling_face: Czas przy­go­to­wać warzy­wa, któ­re będą grać w naszej kanap­ce głów­ną rolę: bura­ki i mar­chew­kę pokrój w dłu­gie i cien­kie zapał­ki. Wymie­szaj je razem z pokru­szo­nym serem kozim i upra­żo­ny­mi orzesz­ka­mi ziem­ny­mi. Sól i pieprz jak zawsze do sma­ku. To jest nadzie­nie naszej kanap­ki, któ­re już jest pysz­ne, ale pod­ra­su­je­my je dodat­ko­wo domo­wym pesto bazyliowym. 

Pista­cje zmik­suj z bazy­lią, ole­jem oraz dwo­ma ząb­ka­mi czosn­ku. Oczy­wi­ście dopraw do sma­ku. Buł­kę roze­tnij i wewnętrz­ną stro­ną pod­smaż na maśle, następ­nie posma­ruj pesto i nałóż spo­rą ilość pokro­jo­nych bura­ków i mar­chew­ki z serem. Na wierzch ułóż dużą ilość kieł­ków jar­mu­żu, któ­re doda­dzą dodat­ko­wej ostro­ści. Jedz, póki cie­płe. Smacznego!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content