Jajko sadzone w toście z groszkiem i kiełkami lucerny

4 porcje

30 minut

łatwe

4 krom­ki peł­no­ziar­ni­ste­go chle­ba tosto­we­go
4 jaj­ka
250 gram mro­żo­ne­go grosz­ku
1 pomi­dor duży pomi­dor
4–5 łyżek kla­ro­wa­ne­go masła
duża garść kieł­ków lucer­ny
sól, pieprz

Mro­żo­ny gro­szek zblan­szuj w oso­lo­nej wodzie i odcedź. Pokrój pomi­do­ra w kost­kę, a gro­szek pod­smaż na maśle dopra­wia­jąc solą oraz pie­przem. Następ­nie prze­łóż oba do miski i wymie­szaj. Czas przy­go­to­wać tosty, w któ­rych znaj­dzie się jaj­ko. Naj­le­piej szklan­ką, wykrój w tostach kół­ka takiej wiel­ko­ści, aby zmie­ści­ło się w nich jaj­ko. Nie wyrzu­caj krąż­ków, zru­mień je na maśle z obu stron i odłóż. Tosty pod­smaż z jed­nej stro­ny, obróć na dru­gą i do każ­de­go wykro­jo­ne­go kół­ka wbij jaj­ko. Dopraw solą i pie­przem i smaż do ścię­cia biał­ka. Od tego momen­tu smaż na nie­wiel­kim ogniu, by jaj­ko mia­ło czas się ściąć. Goto­we tosty poda­waj z grosz­kiem, a na ich wierzch dodaj dużą ilość kieł­ków, w naszym prze­pi­sie znaj­du­ją się kieł­ki lucer­ny – ide­al­nie łagod­ne i chru­pią­ce. Na koniec przy­kryj tosty wcze­śniej wykro­jo­ny­mi kółkami.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content