Ryba pieczona w sosie pomidorowym

4 porcja

45 minut

łatwe

4 ste­ki z bia­łej ryby
sól i pieprz
6 łyżek oli­wy
2 śred­nie cebu­le prze­kro­jo­ne na pól i pokro­jo­ne
w talar­ki
2 drob­no posie­ka­ne ząb­ki czosn­ku
1 posie­ka­na łody­ga sele­ra
1 mar­chew­ka obra­na i pokro­jo­na w cien­kie pla­ster­ki
225 g obra­nych i posie­ka­nych pomi­do­rów
125 ml wody
ósem­ki cytry­ny (opcjo­nal­nie)
oraz 2 łyż­ki drob­no posie­ka­nej świe­żej natki pie­trusz­ki do przy­bra­nia
garść kieł­ków brokułu

Ste­ki ryb­ne dopraw do sma­ku solą i pie­przem, przy­kryj i odstaw na bok.
Oli­wę roz­grzej w garn­ku na śred­nim ogniu. Dodaj cebu­lę, czo­snek, seler i mar­chew­kę. Smaż, aż cebu­la się zeszkli. Dopraw solą i pie­przem. Dokład­nie wymie­szaj. Przy­kryj pokryw­ką i duś na wol­nym ogniu przez 20 minut.

Nie­wiel­ką ilość sosu prze­nieś na dno naczy­nia, w któ­rym będziesz piec rybę. Na sosie uło­żyć rybę i zalej resz­tą sosu z warzywami. 

Piecz przez 30 minut w pie­kar­ni­ku roz­grza­nym do 180°C, aż ryba zacznie się roz­pa­dać. Poda­waj z kieł­ka­mi rzodkiewki.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content