Ryba pieczona w sosie pomidorowym

4 porcja

45 minut

łatwe

4 ste­ki z bia­łej ryby
sól i pieprz
6 łyżek oli­wy
2 śred­nie cebu­le prze­kro­jo­ne na pól i pokro­jo­ne
w talar­ki
2 drob­no posie­ka­ne ząb­ki czosn­ku
1 posie­ka­na łody­ga sele­ra
1 mar­chew­ka obra­na i pokro­jo­na w cien­kie pla­ster­ki
225 g obra­nych i posie­ka­nych pomi­do­rów
125 ml wody
ósem­ki cytry­ny (opcjo­nal­nie)
oraz 2 łyż­ki drob­no posie­ka­nej świe­żej natki pie­trusz­ki do przy­bra­nia
garść kieł­ków bro­ku­łu

Ste­ki ryb­ne dopraw do sma­ku solą i pie­przem, przy­kryj i odstaw na bok.
Oli­wę roz­grzej w garn­ku na śred­nim ogniu. Dodaj cebu­lę, czo­snek, seler i mar­chew­kę. Smaż, aż cebu­la się zeszkli. Dopraw solą i pie­przem. Dokład­nie wymie­szaj. Przy­kryj pokryw­ką i duś na wol­nym ogniu przez 20 minut.

Nie­wiel­ką ilość sosu prze­nieś na dno naczy­nia, w któ­rym będziesz piec rybę. Na sosie uło­żyć rybę i zalej resz­tą sosu z warzy­wa­mi.

Piecz przez 30 minut w pie­kar­ni­ku roz­grza­nym do 180°C, aż ryba zacznie się roz­pa­dać. Poda­waj z kieł­ka­mi rzod­kiew­ki.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i kiełkami brokułu

Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i kiełkami brokułu

Cro­is­sant z jaj­kiem sadzo­nym, awo­ka­do i kieł­ka­mi bro­ku­ła 1 rogal cro­is­sant 1 jaj­ko pół doj­rza­łe­go awo­ka­do 1 łyżecz­ka masła kieł­ki bro­ku­łu sól świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pie­prz­Cro­is­san­ta oraz awo­ka­do prze­krój na pół. Żeby bez pro­ble­mu wyjąć miąższ z awo­ka­do, użyj łyż­ki, a…

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni2 łyż­ki oliwy2 cebu­le, drob­no posiekane1 kg dyni, obra­nej, pozba­wio­nej nasion i pokro­jo­nej na kawałki700 ml bulio­nu warzywnego150 ml śmie­tan­ki kre­mów­ki­Do podania:Duża garść kieł­ków sło­necz­ni­ka Roz­grzej w garn­ku 2 łyż­ki oli­wy, dodaj cebu­le i smaż przez…

Kurczak po czerkiesku

Kurczak po czerkiesku

Kur­czak po czerkiesku1 kurczak1 duża cebu­la, pokro­jo­na w ćwiartki1 duża mar­chew pokro­jo­na na czte­ry części2 gałąz­ki świe­żej natki pie­trusz­ki­sól i świe­żo zmie­lo­ny bia­ły pieprz3 krom­ki jed­no­dnio­we­go pie­czy­wa bez skórki175 g drob­no zmie­lo­nych orze­chów włoskich1/2…

Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany

Fasze­ro­wa­ne bakła­ża­ny  2 duże bakła­ża­ny 6 łyżek oliwy2 drob­no posie­ka­ne małe cebule350 g posie­ka­nej wołowiny2 obra­ne, posie­ka­ne pomidory1 łyżecz­ka prze­cie­ru pomidorowego115 g tar­te­go sera kasz­ka­wał­świe­żo ugo­tow­na­ny ryż­kieł­ki lucer­ny  Bakła­ża­ny prze­krój…

Pizza po turecku

Pizza po turecku

Piz­za po turec­ku­Skład­ni­ki na ciasto:100 ml wody­Pół łyżecz­ki cukru­Ły­żecz­ka suszo­nych drożdży150 g mąki pszen­nej­Pół łyżecz­ki soli­Łyż­ka oli­wy Skład­ni­ki na pizzę:Łyżka oli­wy­Drob­no posie­ka­na cebula2 roz­tar­te ząb­ki czosn­ku­Łyż­ka mie­lo­nej kolendry2 łyżecz­ki mie­lo­ne­go…

Skip to content