Hot dog w stylu nowojorskim

6 porcji

35 minut

łatwe

2 łyż­ki ole­ju
1 śred­nia żół­ta cebu­la, drob­no posie­ka­na
1/4 łyżecz­ki gru­bej soli
1 ząbek czosn­ku, posie­ka­ny
1 łyż­ka kon­cen­tra­tu pomi­do­ro­we­go
2 łyż­ki octu z czer­wo­ne­go wina
1/2 łyżecz­ki sri­ra­cha 
1 łyżecz­ka cukru pudru
6 paró­wek
6 bułe­czek do hot dogów
ostra musz­tar­da do poda­nia
spo­ra garść kieł­ków brokułu

Roz­grzej olej w małym ron­del­ku na śred­nim ogniu. Gdy olej zacznie migo­tać, dodaj cebu­lę. Smaż od cza­su, do cza­su mie­sza­jąc, do mięk­ko­ści i zło­ci­ste­go kolo­ru. Powin­no to zająć oko­ło 8–10 minut. Dodaj czo­snek i kon­ty­nu­uj goto­wa­nie jesz­cze 1 minu­tę. Wymie­szaj z kon­cen­tra­tem pomi­do­ro­wym, octem z czer­wo­ne­go wina, ostrym sri­ra­cha, cukrem i 1/2 szklan­ki wody. Dopro­wadź do wrze­nia, zmniejsz ogień i powo­li gotuj, od cza­su do cza­su mie­sza­jąc, aż cebu­la będzie gęsta i błyszcząca.

Wybierz gar­nek, w któ­rym bez pro­ble­mu zmie­ścisz parów­ki i zago­tuj w nim wodę. Dodaj hot dogi, zmniejsz tem­pe­ra­tu­rę, utrzy­mu­jąc wodę na wol­nym ogniu i pod­grze­waj przez co naj­mniej 10 minut lub do momen­tu podania.

Wyłóż kosz do goto­wa­nia na parze trze­ma war­stwa­mi gazy i włóż do garn­ka z wrzą­cą wodą. Umieść bułecz­ki z hot doga­mi na gazie, przy­kryj gar­nek i pozo­staw je tam na 2 minuty.

Skła­da­nie: Umieść hot dogi w bułecz­kach, posyp cebu­lą, dodaj ostrą musz­tar­dę (opcjo­nal­nie kiszo­ną kapu­stą) keczup i nie­co kieł­ków aby prze­my­cić zdro­wych wita­min i chrupkości.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content