Wiosenna sałatka
z mikroliśćmi groszku i owocami

2 porcje

20 minut

łatwe

Sałatka

2 gar­ście mikro­li­ści grosz­ku
2 łyżecz­ki musz­tar­dy z dodat­kiem zia­ren gor­czy­cy
3 łyż­ki soku z cytry­ny
2 łyż­ki oli­wy extra vir­gin
½ łyżecz­ki mie­lo­ne­go chi­li
¼ łyżecz­ki soli
1 śred­nia sza­lot­ka
1 kaki
½ owo­cu gra­na­tu
garść orze­chów wło­skich

Naj­pierw przy­go­tuj dres­sing. Zmie­szaj w misce musz­tar­dę, sok z cytry­ny, oli­wę, sól oraz chi­li. Dopraw według uzna­nia. Musz­tar­da z ziar­na­mi gor­czy­cy nada sałat­ce chrup­ko­ści i pikant­ne­go sma­ku.

Sza­lot­kę obierz i pokrój w cien­kie pla­ster­ki. Następ­nie prze­płucz ją deli­kat­nie zim­ną wodą. Dodaj sza­lot­kę do przy­go­to­wa­ne­go wcze­śniej dres­sin­gu. Opłu­ka­nie jej zim­ną wodą, a następ­nie zama­ry­no­wa­nie w dres­sin­gu wydo­by­wa z niej słod­ki smak i zmięk­cza jej struk­tu­rę.

Owo­ce obierz, kaki pokrój w cien­kie pla­ster­ki i prze­krój je na pół. Wybierz owo­ce gra­na­tu. Mikro­li­ście grosz­ku ułóż na tale­rzu, dodaj owo­ce oraz orze­chy wło­skie. Przed poda­niem polej dres­sin­giem.

Goto­we – smacz­ne­go!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Bajgle z łososiem i kiełkami

Bajgle z łososiem i kiełkami

Baj­gle z łoso­siem i kieł­ka­mi 2 baj­gle (lub bułecz­ki bawar­skie albo inne Two­je ulu­bio­ne pieczywo)serek typu Philadelphia1 opa­ko­wa­nie łoso­sia wędzo­ne­go­po­mi­dor­sa­ła­ta­oli­wa­sól­pie­prz­kieł­ki jar­mu­żu Uni­flo­ra (lub inne Two­je ulu­bio­ne kieł­ki) Baj­gle (lub bułecz­ki) pod­piecz…

Wegetariański ramen z brokułami i kiełkami Mung

Wegetariański ramen z brokułami i kiełkami Mung

Wege­ta­riań­ski ramen z bro­ku­ła­mi i kieł­ka­mi mung2 jaj­ka 1 litr bulio­nu warzyw­ne­go szczyp­ta chil­li (opcjo­nal­nie) 1 łyżecz­ka ole­ju seza­mo­we­go (opcjo­nal­nie) sos sojo­wy 1 bro­kuł 1 mała kapu­sta pekiń­ska 1 opa­ko­wa­nie maka­ro­nu do ramen (lub inne­go maka­ro­nu do potraw…

Omlet z kiełkami i pesto

Omlet z kiełkami i pesto

Omlet z kieł­ka­mi i pesto2‑3 duże jaj­ka­sól­świe­żo zmie­lo­ny pieprz1 łyż­ka masła lub oliwy2 łyż­ki pesto­garść kieł­ków bro­ku­łów lub słonecznika1/2 szklan­ki star­te­go żół­te­go seraW misecz­ce wymie­szaj bar­dzo dokład­nie jaj­ka przy­pra­wio­ne solą i pie­przem. Nagrzej na śred­nim…

Tosty z jajecznicą, pomidorkami cherry oraz kiełkami rzodkiewki

Tosty z jajecznicą, pomidorkami cherry oraz kiełkami rzodkiewki

Tosty z jajecz­ni­cą, pomi­dor­ka­mi cher­ry i kieł­ka­mi rzod­kiew­ki 8 kro­mek peł­no­ziar­ni­ste­go chle­ba tosto­we­go 3 łyż­ki masła 2 ząb­ki czosn­ku 6 dużych jajek 50 ml śmie­tan­ki 30% 80 g star­te­go ched­da­ra (lub inne­go twar­de­go sera) sól pieprz 2 łyż­ki masła (do sma­że­nia jajecz­ni­cy)…

Zupa dyniowa ze świeżą kolendrą

Zupa dyniowa ze świeżą kolendrą

Zupa dynio­wa z dodat­kiem świe­żej kolen­dry­dy­nia (ok. 600 g.)pół pęcz­ka świe­żej kolen­dry kost­ka bulio­nu drobiowego1 cebula100 ml. śmie­ta­ny 36%3 szt. goździków1/2 łyżecz­ki cyna­mo­nu­pieprz i sólmiód1 łyż­ka mąki1 łyż­ka masła­pest­ki dyni­wo­daU­my­tą dynię prze­krój na czte­ry…

Skip to content