Wiosenna sałatka
z mikroliśćmi groszku i owocami

2 porcje

20 minut

łatwe

Sałatka

2 gar­ście mikro­li­ści grosz­ku
2 łyżecz­ki musz­tar­dy z dodat­kiem zia­ren gor­czy­cy
3 łyż­ki soku z cytry­ny
2 łyż­ki oli­wy extra vir­gin
½ łyżecz­ki mie­lo­ne­go chi­li
¼ łyżecz­ki soli
1 śred­nia sza­lot­ka
1 kaki
½ owo­cu gra­na­tu
garść orze­chów wło­skich

Naj­pierw przy­go­tuj dres­sing. Zmie­szaj w misce musz­tar­dę, sok z cytry­ny, oli­wę, sól oraz chi­li. Dopraw według uzna­nia. Musz­tar­da z ziar­na­mi gor­czy­cy nada sałat­ce chrup­ko­ści i pikant­ne­go sma­ku.

Sza­lot­kę obierz i pokrój w cien­kie pla­ster­ki. Następ­nie prze­płucz ją deli­kat­nie zim­ną wodą. Dodaj sza­lot­kę do przy­go­to­wa­ne­go wcze­śniej dres­sin­gu. Opłu­ka­nie jej zim­ną wodą, a następ­nie zama­ry­no­wa­nie w dres­sin­gu wydo­by­wa z niej słod­ki smak i zmięk­cza jej struk­tu­rę.

Owo­ce obierz, kaki pokrój w cien­kie pla­ster­ki i prze­krój je na pół. Wybierz owo­ce gra­na­tu. Mikro­li­ście grosz­ku ułóż na tale­rzu, dodaj owo­ce oraz orze­chy wło­skie. Przed poda­niem polej dres­sin­giem.

Goto­we – smacz­ne­go!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni2 łyż­ki oliwy2 cebu­le, drob­no posiekane1 kg dyni, obra­nej, pozba­wio­nej nasion i pokro­jo­nej na kawałki700 ml bulio­nu warzywnego150 ml śmie­tan­ki kre­mów­ki­Do podania:Duża garść kieł­ków sło­necz­ni­ka Roz­grzej w garn­ku 2 łyż­ki oli­wy, dodaj cebu­le i smaż przez…

Kurczak po czerkiesku

Kurczak po czerkiesku

Kur­czak po czerkiesku1 kurczak1 duża cebu­la, pokro­jo­na w ćwiartki1 duża mar­chew pokro­jo­na na czte­ry części2 gałąz­ki świe­żej natki pie­trusz­ki­sól i świe­żo zmie­lo­ny bia­ły pieprz3 krom­ki jed­no­dnio­we­go pie­czy­wa bez skórki175 g drob­no zmie­lo­nych orze­chów włoskich1/2…

Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany

Fasze­ro­wa­ne bakła­ża­ny  2 duże bakła­ża­ny 6 łyżek oliwy2 drob­no posie­ka­ne małe cebule350 g posie­ka­nej wołowiny2 obra­ne, posie­ka­ne pomidory1 łyżecz­ka prze­cie­ru pomidorowego115 g tar­te­go sera kasz­ka­wał­świe­żo ugo­tow­na­ny ryż­kieł­ki lucer­ny  Bakła­ża­ny prze­krój…

Pizza po turecku

Pizza po turecku

Piz­za po turec­ku­Skład­ni­ki na ciasto:100 ml wody­Pół łyżecz­ki cukru­Ły­żecz­ka suszo­nych drożdży150 g mąki pszen­nej­Pół łyżecz­ki soli­Łyż­ka oli­wy Skład­ni­ki na pizzę:Łyżka oli­wy­Drob­no posie­ka­na cebula2 roz­tar­te ząb­ki czosn­ku­Łyż­ka mie­lo­nej kolendry2 łyżecz­ki mie­lo­ne­go…

Ryba pieczona w sosie pomidorowym

Ryba pieczona w sosie pomidorowym

Ryba pie­czo­na w sosie pomidorowym4 ste­ki z bia­łej ryby­sól i pieprz6 łyżek oliwy2 śred­nie cebu­le prze­kro­jo­ne na pól i pokro­jo­ne w talar­ki 2 drob­no posie­ka­ne ząb­ki czosnku1 posie­ka­na łody­ga selera1 mar­chew­ka obra­na i pokro­jo­na w cien­kie plasterki225 g obra­nych i…

Skip to content