Wiosenna sałatka
z mikroliśćmi groszku i owocami

2 porcje

20 minut

łatwe

Sałatka

2 gar­ście mikro­li­ści groszku
2 łyżecz­ki musz­tar­dy z dodat­kiem zia­ren gorczycy
3 łyż­ki soku z cytryny
2 łyż­ki oli­wy extra virgin
½ łyżecz­ki mie­lo­ne­go chili
¼ łyżecz­ki soli
1 śred­nia szalotka
1 kaki
½ owo­cu granatu
garść orze­chów włoskich

Naj­pierw przy­go­tuj dres­sing. Zmie­szaj w misce musz­tar­dę, sok z cytry­ny, oli­wę, sól oraz chi­li. Dopraw według uzna­nia. Musz­tar­da z ziar­na­mi gor­czy­cy nada sałat­ce chrup­ko­ści i pikant­ne­go smaku.

Sza­lot­kę obierz i pokrój w cien­kie pla­ster­ki. Następ­nie prze­płucz ją deli­kat­nie zim­ną wodą. Dodaj sza­lot­kę do przy­go­to­wa­ne­go wcze­śniej dres­sin­gu. Opłu­ka­nie jej zim­ną wodą, a następ­nie zama­ry­no­wa­nie w dres­sin­gu wydo­by­wa z niej słod­ki smak i zmięk­cza jej strukturę.

Owo­ce obierz, kaki pokrój w cien­kie pla­ster­ki i prze­krój je na pół. Wybierz owo­ce gra­na­tu. Mikro­li­ście grosz­ku ułóż na tale­rzu, dodaj owo­ce oraz orze­chy wło­skie. Przed poda­niem polej dressingiem.

Goto­we – smacznego!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Sałatka z pieczonych buraków z pysznym sosem musztardowo-miodowym

Sałatka z pieczonych buraków z pysznym sosem musztardowo-miodowym

Sałat­ka z pie­czo­nych bura­ków z pysz­nym sosem musz­tar­do­wo-mio­do­wym­Skład­ni­ki sałat­ka: 4 obra­ne śred­nie buraki5 łyżek oli­wy, podzielonych100 gram doj­rze­wa­ją­ce­go sera­ru­ko­la 80 gram­pół głów­ki czosn­ku­garść pokro­jo­nych orze­chów wło­skich­garść kieł­ków jar­mu­żu Skład­ni­ki sos: 4…

Shakshuka z kiełkami

Shakshuka z kiełkami

Shak­shu­ka z kiełkami3 łyż­ki oli­wy z oliwek2 duże cebu­le, cien­ko pokrojone1 czer­wo­na papry­ka pokro­jo­na w kostkę1 żół­ta papry­ka pokro­jo­na w kost­kę garść czer­wo­nych i żół­tych pomi­dor­ków cher­ry 3 ząb­ki czosn­ku, drob­no posie­ka­ne½ łyżecz­ki kmin­ku½ łyżecz­ki pie­przu cayenne1…

Gofry Hulka

Gofry Hulka

Gofry Hul­ka­Cia­sto gofro­we: 2 szklan­ki świe­że­go szpi­na­ku baby 250 ml mle­ka 2 jaj­ka 2 łyż­ki ole­ju 250 g mąki  1 łyżecz­ka prosz­ku do pie­cze­nia 2 ząb­ki czosn­ku 1/2 łyżecz­ki soli  szczyp­ta pie­przu Dodatki:1 jaj­ko szczyp­ta solisz­czyp­ta pie­przu­wę­dzo­ny łosoś­ser fetakiełki…

Zapiekane jajka w kajzerkach

Zapiekane jajka w kajzerkach

Zapie­ka­ne jaj­ka w kajzerkach2 bułki2 jajka3 pomi­dor­ki kok­taj­lo­we­ćwiart­ka żół­tej, poma­rań­czo­wej i czer­wo­nej papry­ki­kieł­ki jar­mu­żu Roz­grzej pie­kar­nik do 180 ° C. Wyłóż bla­chę, do pie­cze­nia papie­rem do pie­cze­nia. Prze­krój bułecz­ki i wydrąż spód tak, aby zmie­ści­ły się w…

Super efektowne zapiekane jajko w awokado

Super efektowne zapiekane jajko w awokado

Super efek­tow­ne zapie­ka­ne jaj­ko w awo­ka­do 2 awokado4 jajka6 pla­ster­ków salami4 łyż­ki star­tej moz­za­rel­li­garść kieł­ków bro­ku­ła­só­lo­stra papry­ka Roz­grzej pie­kar­nik do 200° C. Awo­ka­do prze­krój na pół i usuń pest­ki. Dużą łyż­ką usuń jesz­cze tro­chę miąż­szu, aby zro­bić większe…

Skip to content