Zielona bomba witamin

3 porcje

8 minut

łatwe

1,5 szklan­ka wody 
2 poma­rań­cze
1 cytry­na lub 1 limon­ka
3 gar­ści jar­mu­żu 
2 grusz­ki 
2 kiwi
2 gar­ści kieł­ków brokuła

Sło­wem wstę­pu, nim zacznie­my przy­go­to­wać nasze smo­othie, kil­ka powo­dów dla­cze­go wła­śnie z jar­mu­żem? Jest nisko­ka­lo­rycz­ny i boga­ty w skład­ni­ki odżyw­cze i w prze­ciw­u­tle­nia­cze. Co to ozna­cza? Prze­ciw­u­tle­nia­cze mogą na przy­kład pomóc zmniej­szyć stan zapal­ny i pomóc chro­nić przed cho­ro­ba­mi ser­ca. To rów­nież dosko­na­łe źró­dło wita­mi­ny C. Co cie­ka­we jed­na fili­żan­ka suro­we­go jar­mu­żu zawie­ra jej wię­cej niż cała poma­rań­cza! Dodaj­my do tego owo­ce i kieł­ki bro­ku­ła i mamy praw­dzi­wą daw­kę witamin.

Wszyst­kie owo­ce umyj i obierz. Do dzban­ka wlej szklan­kę wody, wyci­śnij sok z poma­rań­czy i cytry­ny. Grusz­ki pokrój w mniej­sze kawał­ki, żeby blen­der miał łatwiej, dodaj rów­nież pokro­jo­ne kiwi, jar­muż oraz kieł­ki bro­ku­ła. Skład­ni­ki zblen­duj na gład­ką masę. Jeśli smo­othie jest zbyt gęste dodaj po pro­stu nie­co wody. Opcjo­nal­nie możesz dodać rów­nież miód, któ­ry zła­go­dzi kwa­sko­wy smak.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content