Indyjskie kofty z jogurtem miętowym i tortillą

6 porcji

45 minut

ŚREDNIE

00 g mie­lo­nej jagnię­ci­ny lub mię­sa woło­we­go
1 śred­ni ziem­niak, drob­no star­ty
1,5 łyżecz­ki świe­że­go imbi­ru, star­te­go
4 ząb­ki czosn­ku, star­te­go
1 paprycz­ka chil­li, posie­ka­na
1 mała cebu­la, star­ta na tar­ce
1 jaj­ko
1⁄2 łyżecz­ka kur­ku­my
2 łyżecz­ki garam masa­la
2 łyż­ki świe­żej kolen­dry, posie­ka­nej
6 liści świe­żej mię­ty, posie­ka­nej
sól i pieprz

Skład­ni­ki sos:
225 g jogur­tu w grec­kim sty­lu
łyżecz­ka świe­żej mię­ty, posie­ka­na
sól i pieprz

Dodat­ki:
6 plac­ków tor­til­li
4 pomi­do­ry, pokro­jo­ne
duża garść kieł­ków sło­necz­ni­ka

Włóż zmie­lo­ne mię­so do więk­szej miski i dodaj imbir, czo­snek, papry­kę, cebu­lę, jaj­ko, ziem­nia­ka oraz przy­pra­wy: kur­ku­mę, garam masa­la, świe­żą kolen­drę, mię­tę, oraz sól i pieprz. Teraz zaka­saj ręka­wy do pra­cy i dobrze wymie­szaj.
Ufor­muj z mię­sa kul­ki wiel­ko­ści pił­ki gol­fo­wej i odłóż na bok i pozwól odpo­cząć 30 minut.

Włącz pie­kar­nik na 190 stop­ni. Umieść kofty na papie­rze do pie­cze­nia i piecz 25 minut lub do momen­tu, aż lek­ko się zru­mie­nią. Poda­waj na gorą­co z tor­til­lą, sosem mię­to­wo-jogur­to­wym , świe­ży­mi pomi­do­ra­mi i dużą ilo­ścią kieł­ków! W naszym prze­pi­sie rów­nie pięk­ne jak smacz­ne kieł­ki sło­necz­ni­ka. Smacz­ne­go!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i kiełkami brokułu

Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i kiełkami brokułu

Cro­is­sant z jaj­kiem sadzo­nym, awo­ka­do i kieł­ka­mi bro­ku­ła 1 rogal cro­is­sant 1 jaj­ko pół doj­rza­łe­go awo­ka­do 1 łyżecz­ka masła kieł­ki bro­ku­łu sól świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pie­prz­Cro­is­san­ta oraz awo­ka­do prze­krój na pół. Żeby bez pro­ble­mu wyjąć miąższ z awo­ka­do, użyj łyż­ki, a…

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni2 łyż­ki oliwy2 cebu­le, drob­no posiekane1 kg dyni, obra­nej, pozba­wio­nej nasion i pokro­jo­nej na kawałki700 ml bulio­nu warzywnego150 ml śmie­tan­ki kre­mów­ki­Do podania:Duża garść kieł­ków sło­necz­ni­ka Roz­grzej w garn­ku 2 łyż­ki oli­wy, dodaj cebu­le i smaż przez…

Kurczak po czerkiesku

Kurczak po czerkiesku

Kur­czak po czerkiesku1 kurczak1 duża cebu­la, pokro­jo­na w ćwiartki1 duża mar­chew pokro­jo­na na czte­ry części2 gałąz­ki świe­żej natki pie­trusz­ki­sól i świe­żo zmie­lo­ny bia­ły pieprz3 krom­ki jed­no­dnio­we­go pie­czy­wa bez skórki175 g drob­no zmie­lo­nych orze­chów włoskich1/2…

Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany

Fasze­ro­wa­ne bakła­ża­ny  2 duże bakła­ża­ny 6 łyżek oliwy2 drob­no posie­ka­ne małe cebule350 g posie­ka­nej wołowiny2 obra­ne, posie­ka­ne pomidory1 łyżecz­ka prze­cie­ru pomidorowego115 g tar­te­go sera kasz­ka­wał­świe­żo ugo­tow­na­ny ryż­kieł­ki lucer­ny  Bakła­ża­ny prze­krój…

Pizza po turecku

Pizza po turecku

Piz­za po turec­ku­Skład­ni­ki na ciasto:100 ml wody­Pół łyżecz­ki cukru­Ły­żecz­ka suszo­nych drożdży150 g mąki pszen­nej­Pół łyżecz­ki soli­Łyż­ka oli­wy Skład­ni­ki na pizzę:Łyżka oli­wy­Drob­no posie­ka­na cebula2 roz­tar­te ząb­ki czosn­ku­Łyż­ka mie­lo­nej kolendry2 łyżecz­ki mie­lo­ne­go…

Skip to content