Indyjskie kofty z jogurtem miętowym i tortillą

6 porcji

45 minut

ŚREDNIE

00 g mie­lo­nej jagnię­ci­ny lub mię­sa woło­we­go
1 śred­ni ziem­niak, drob­no star­ty
1,5 łyżecz­ki świe­że­go imbi­ru, star­te­go
4 ząb­ki czosn­ku, star­te­go
1 paprycz­ka chil­li, posie­ka­na
1 mała cebu­la, star­ta na tar­ce
1 jaj­ko
1⁄2 łyżecz­ka kur­ku­my
2 łyżecz­ki garam masa­la
2 łyż­ki świe­żej kolen­dry, posie­ka­nej
6 liści świe­żej mię­ty, posie­ka­nej
sól i pieprz

Skład­ni­ki sos:
225 g jogur­tu w grec­kim sty­lu
łyżecz­ka świe­żej mię­ty, posie­ka­na
sól i pieprz

Dodat­ki:
6 plac­ków tor­til­li
4 pomi­do­ry, pokro­jo­ne
duża garść kieł­ków słonecznika

Włóż zmie­lo­ne mię­so do więk­szej miski i dodaj imbir, czo­snek, papry­kę, cebu­lę, jaj­ko, ziem­nia­ka oraz przy­pra­wy: kur­ku­mę, garam masa­la, świe­żą kolen­drę, mię­tę, oraz sól i pieprz. Teraz zaka­saj ręka­wy do pra­cy i dobrze wymie­szaj.
Ufor­muj z mię­sa kul­ki wiel­ko­ści pił­ki gol­fo­wej i odłóż na bok i pozwól odpo­cząć 30 minut.

Włącz pie­kar­nik na 190 stop­ni. Umieść kofty na papie­rze do pie­cze­nia i piecz 25 minut lub do momen­tu, aż lek­ko się zru­mie­nią. Poda­waj na gorą­co z tor­til­lą, sosem mię­to­wo-jogur­to­wym , świe­ży­mi pomi­do­ra­mi i dużą ilo­ścią kieł­ków! W naszym prze­pi­sie rów­nie pięk­ne jak smacz­ne kieł­ki sło­necz­ni­ka. Smacznego!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content