Indyjskie kofty z jogurtem miętowym i tortillą

6 porcji

45 minut

ŚREDNIE

00 g mie­lo­nej jagnię­ci­ny lub mię­sa woło­we­go
1 śred­ni ziem­niak, drob­no star­ty
1,5 łyżecz­ki świe­że­go imbi­ru, star­te­go
4 ząb­ki czosn­ku, star­te­go
1 paprycz­ka chil­li, posie­ka­na
1 mała cebu­la, star­ta na tar­ce
1 jaj­ko
1⁄2 łyżecz­ka kur­ku­my
2 łyżecz­ki garam masa­la
2 łyż­ki świe­żej kolen­dry, posie­ka­nej
6 liści świe­żej mię­ty, posie­ka­nej
sól i pieprz

Skład­ni­ki sos:
225 g jogur­tu w grec­kim sty­lu
łyżecz­ka świe­żej mię­ty, posie­ka­na
sól i pieprz

Dodat­ki:
6 plac­ków tor­til­li
4 pomi­do­ry, pokro­jo­ne
duża garść kieł­ków słonecznika

Włóż zmie­lo­ne mię­so do więk­szej miski i dodaj imbir, czo­snek, papry­kę, cebu­lę, jaj­ko, ziem­nia­ka oraz przy­pra­wy: kur­ku­mę, garam masa­la, świe­żą kolen­drę, mię­tę, oraz sól i pieprz. Teraz zaka­saj ręka­wy do pra­cy i dobrze wymie­szaj.
Ufor­muj z mię­sa kul­ki wiel­ko­ści pił­ki gol­fo­wej i odłóż na bok i pozwól odpo­cząć 30 minut.

Włącz pie­kar­nik na 190 stop­ni. Umieść kofty na papie­rze do pie­cze­nia i piecz 25 minut lub do momen­tu, aż lek­ko się zru­mie­nią. Poda­waj na gorą­co z tor­til­lą, sosem mię­to­wo-jogur­to­wym , świe­ży­mi pomi­do­ra­mi i dużą ilo­ścią kieł­ków! W naszym prze­pi­sie rów­nie pięk­ne jak smacz­ne kieł­ki sło­necz­ni­ka. Smacznego!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Warzywne chipsy

Warzywne chipsy

Warzyw­ne czip­sy­bu­ra­ki, pie­trusz­ka mar­chew sól i pieprz 2 gałąz­ki świe­że­go roz­ma­ry­nu oli­wa Skład­ni­ki Guaca­mo­le: awo­ka­do sok z cytry­ny 2 ząb­ki czosn­ku sól i pieprz Skład­ni­ki dip pomi­do­ro­wy: 1 doj­rza­ły duży pomi­dor 1 mała czer­wo­na cebu­la sól i pieprz Dodat­ki: feta kiełki…

Sałatka z gruszką

Sałatka z gruszką

Sałat­ka z gruszką2 grusz­ki, świe­że lub w occie8 pla­ster­ków szyn­ki doj­rze­wa­ją­ce­jo­pa­ko­wa­nie sałat róż­ne­go rodza­ju­ser camem­bert­garść orze­chów wło­skich­garść kieł­ków rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:4 łyż­ki oliwy4 łyżecz­ki musz­tar­dy Dijon1 łyż­ka mio­du­sok z poło­wy cytrynysól…

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

Sko­rup­ki ziem­nia­cza­ne z pysz­nym wnętrzem6 śred­nich ziemniakówoliwasólpieprz1 opa­ko­wa­nie śmie­tan­ko­we­go sera­kil­ka suszo­nych pomidorów4 pla­stry wędzo­ne­go łoso­sia­kieł­ki rzod­kiew­kiU­myj dobrze ziem­nia­ki, a następ­nie natrzyj je oli­wą, solą oraz pie­przem i piecz przez około…

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

War­stwo­wa sałat­ka z tuń­czy­kiem i żół­tym serem4 jaj­ka 100 g sera żół­te­go 1 pusz­ka tuń­czy­ka w sosie wła­snym 8 łyżek majo­ne­zu kieł­ki jar­mu­żu pół pusz­ki kuku­ry­dzy pół pusz­ki grosz­ku sól pie­przW­szyst­kie skład­ni­ki musi­my odpo­wied­nio przy­go­to­wać. Świet­nym pomy­słem na podanie…

Super chrupiące placki ziemniaczane

Super chrupiące placki ziemniaczane

Super chru­pią­ce plac­ki ziemniaczane6 ziemniaków2 jajka1 łyż­ka mąki pszennej1 mała cebula1 ząbek czosn­ku (opcjonalnie)sólpieprzolej do sma­że­nia­kwa­śna śmie­ta­na­kieł­ki bro­ku­łu­Obra­ne ziem­nia­ki ście­ra­my na tar­ce. Dla uzy­ska­nia róż­nej kon­sy­sten­cji war­to zetrzeć je na różnych…

Skip to content