Pizza po turecku

4 porcja

2,5 godziny

średnie

Skład­ni­ki na cia­sto:
100 ml wody
Pół łyżecz­ki cukru
Łyżecz­ka suszo­nych droż­dży
150 g mąki pszen­nej
Pół łyżecz­ki soli
Łyż­ka oliwy

Skład­ni­ki na piz­zę:
Łyż­ka oli­wy
Drob­no posie­ka­na cebu­la
2 roz­tar­te ząb­ki czosn­ku
Łyż­ka mie­lo­nej kolen­dry
2 łyżecz­ki mie­lo­ne­go kmin­ku
350 g mie­lo­nej jagnię­ci­ny
2 łyż­ki pinio­li
Sól i pieprz
2 łyż­ki prze­cie­ru pomi­do­ro­we­go
140 g pokru­szo­ne­go sera feta
Duży, obra­ny pomi­dor
Kieł­ki rzod­kiew­ki
Ósem­ki cytry­ny do podania

Do misecz­ki wlej poło­wę przy­go­to­wa­nej wcze­śniej wody, dodaj cukier i droż­dże, odstaw na 5 minut, a następ­nie ubij wszyst­ko. W dużej misce wymie­szaj mąkę z solą, a na środ­ku zrób wgłę­bie­nie. Wlej droż­dże i połącz z taką ilo­ścią mąki, aby powsta­ła mięk­ka pasta. Miskę przy­kryj ście­recz­ką i odstaw na 20 minut, aż wszyst­ko się spie­ni. Do wgłę­bie­nia wlej pozo­sta­łą wodę i oli­wę, wymie­szaj to z mąką. Jeśli jest taka potrze­ba, dodaj wię­cej wody. Cia­sto ma być wil­got­ne i jędr­ne. Wyłóż je na opró­szo­ną mąką stol­ni­cę i wyra­biaj je przez oko­ło 10 minut.

Wyro­bio­ne cia­sto włóż do nasma­ro­wa­nej oli­wą miski i poobra­caj, by całe pokry­ło się tłusz­czem. Przy­kryj miskę czy­stą ście­recz­ką i odstaw w cie­płe miej­sce na oko­ło pół­to­rej godzi­ny, do cza­su, aż podwoi swo­ją objętość.

Roz­grzej oli­wę w garn­ku, wrzuć do nie­go cebu­lę i czo­snek i pod­sma­żaj wszyst­ko przez oko­ło 5 minut. Cebu­la ma się zeszklić, ale nie zaru­mie­nić. Dodaj do garn­ka kolen­drę, kmi­nek i mię­so. Zwiększ tro­chę pło­mień i smaż do momen­tu, aż mię­so zmie­ni swój kolor. Czas dodać pinio­le i dopra­wić wszyst­ko solą i pie­przem. Mie­szaj całość, sma­żąc jesz­cze przez oko­ło 2 minu­ty. Po tym cza­sie zdej­mij gar­nek z ognia i odstaw do ostygnięcia.

Wcze­śniej przy­go­to­wa­ne cia­sto ułóż na bla­sze wyło­żo­nej per­ga­mi­nem. Posma­ruj cia­sto prze­cie­rem pomi­do­ro­wym, posyp pokru­szo­ną fetą i przy­kryj wszyst­ko war­stwą mię­sa. Teraz możesz uło­żyć resz­tę fety. Całość piecz w pie­kar­ni­ku roz­grza­nym do 200 ℃ przez 15 minut. Na koniec ułóż na wypie­czo­nej już piz­zy pomi­do­ry, posyp kieł­ka­mi rzod­kiew­ki i na wierz­chu ułóż cytry­ny, do skropienia.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content