Wegetariański ramen z brokułami i kiełkami mung

4 porcje

30 minut

łatwe

2 jaj­ka
1 litr bulio­nu warzyw­ne­go
szczyp­ta chil­li (opcjo­nal­nie)
1 łyżecz­ka ole­ju seza­mo­we­go (opcjo­nal­nie)
sos sojo­wy
1 bro­kuł
1 mała kapu­sta pekiń­ska
1 opa­ko­wa­nie maka­ro­nu do ramen (lub inne­go maka­ro­nu do potraw orien­tal­nych)
1 opa­ko­wa­nie kieł­ków faso­li mung Uni­flo­ra
1/2 pęcz­ka dym­ki
1 łyż­ka seza­mu

Jaj­ka ugo­tuj na pół­twar­do: włóż do zim­nej wody, od momen­tu zago­to­wa­nia gotuj 5–6 minut. Bro­kuł podziel na różycz­ki, kapu­stę pokrój w paski, dym­kę posie­kaj sko­śnie na 2–3 cm kawał­ki.

W ron­del­ku zago­tuj bulion, dodaj chil­li i olej seza­mo­wy, dopraw do sma­ku sosem sojo­wym, włóż różycz­ki bro­ku­ła i gotuj przez 4–5 minut. Na minu­tę przed koń­cem goto­wa­nia włóż kapu­stę pekiń­ską.

W mię­dzy­cza­sie przy­go­tuj maka­ron wg prze­pi­su na opa­ko­wa­niu.

Wyłóż maka­ron do mise­czek, obok maka­ro­nu połóż warzy­wa z bulio­nu, zalej bulio­nem, włóż do każ­dej misecz­ki połów­kę jaj­ka oraz kieł­ki. Posyp wszyst­ko dym­ką i seza­mem.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i kiełkami brokułu

Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i kiełkami brokułu

Cro­is­sant z jaj­kiem sadzo­nym, awo­ka­do i kieł­ka­mi bro­ku­ła 1 rogal cro­is­sant 1 jaj­ko pół doj­rza­łe­go awo­ka­do 1 łyżecz­ka masła kieł­ki bro­ku­łu sól świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pie­prz­Cro­is­san­ta oraz awo­ka­do prze­krój na pół. Żeby bez pro­ble­mu wyjąć miąższ z awo­ka­do, użyj łyż­ki, a…

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni2 łyż­ki oliwy2 cebu­le, drob­no posiekane1 kg dyni, obra­nej, pozba­wio­nej nasion i pokro­jo­nej na kawałki700 ml bulio­nu warzywnego150 ml śmie­tan­ki kre­mów­ki­Do podania:Duża garść kieł­ków sło­necz­ni­ka Roz­grzej w garn­ku 2 łyż­ki oli­wy, dodaj cebu­le i smaż przez…

Kurczak po czerkiesku

Kurczak po czerkiesku

Kur­czak po czerkiesku1 kurczak1 duża cebu­la, pokro­jo­na w ćwiartki1 duża mar­chew pokro­jo­na na czte­ry części2 gałąz­ki świe­żej natki pie­trusz­ki­sól i świe­żo zmie­lo­ny bia­ły pieprz3 krom­ki jed­no­dnio­we­go pie­czy­wa bez skórki175 g drob­no zmie­lo­nych orze­chów włoskich1/2…

Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany

Fasze­ro­wa­ne bakła­ża­ny  2 duże bakła­ża­ny 6 łyżek oliwy2 drob­no posie­ka­ne małe cebule350 g posie­ka­nej wołowiny2 obra­ne, posie­ka­ne pomidory1 łyżecz­ka prze­cie­ru pomidorowego115 g tar­te­go sera kasz­ka­wał­świe­żo ugo­tow­na­ny ryż­kieł­ki lucer­ny  Bakła­ża­ny prze­krój…

Pizza po turecku

Pizza po turecku

Piz­za po turec­ku­Skład­ni­ki na ciasto:100 ml wody­Pół łyżecz­ki cukru­Ły­żecz­ka suszo­nych drożdży150 g mąki pszen­nej­Pół łyżecz­ki soli­Łyż­ka oli­wy Skład­ni­ki na pizzę:Łyżka oli­wy­Drob­no posie­ka­na cebula2 roz­tar­te ząb­ki czosn­ku­Łyż­ka mie­lo­nej kolendry2 łyżecz­ki mie­lo­ne­go…

Skip to content