Wegetariański ramen z brokułami i kiełkami mung

4 porcje

30 minut

łatwe

2 jaj­ka
1 litr bulio­nu warzyw­ne­go
szczyp­ta chil­li (opcjo­nal­nie)
1 łyżecz­ka ole­ju seza­mo­we­go (opcjo­nal­nie)
sos sojo­wy
1 bro­kuł
1 mała kapu­sta pekiń­ska
1 opa­ko­wa­nie maka­ro­nu do ramen (lub inne­go maka­ro­nu do potraw orien­tal­nych)
1 opa­ko­wa­nie kieł­ków faso­li mung Uni­flo­ra
1/2 pęcz­ka dym­ki
1 łyż­ka seza­mu

Jaj­ka ugo­tuj na pół­twar­do: włóż do zim­nej wody, od momen­tu zago­to­wa­nia gotuj 5–6 minut. Bro­kuł podziel na różycz­ki, kapu­stę pokrój w paski, dym­kę posie­kaj sko­śnie na 2–3 cm kawał­ki.

W ron­del­ku zago­tuj bulion, dodaj chil­li i olej seza­mo­wy, dopraw do sma­ku sosem sojo­wym, włóż różycz­ki bro­ku­ła i gotuj przez 4–5 minut. Na minu­tę przed koń­cem goto­wa­nia włóż kapu­stę pekiń­ską.

W mię­dzy­cza­sie przy­go­tuj maka­ron wg prze­pi­su na opa­ko­wa­niu.

Wyłóż maka­ron do mise­czek, obok maka­ro­nu połóż warzy­wa z bulio­nu, zalej bulio­nem, włóż do każ­dej misecz­ki połów­kę jaj­ka oraz kieł­ki. Posyp wszyst­ko dym­ką i seza­mem.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Kurczak Kung Pao

Kurczak Kung Pao

Kur­czak Kung Pao1 łyż­ka pie­przu syczuańskiego2 łyż­ki mąki kukurydzianej4 udka z kur­cza­ka­olej z orzesz­ków ziem­nych lub olej roślinny4 ząb­ki czosnku5 cm kawa­łek imbiru2 dymki6 suszo­nych czer­wo­nych papry­czek chilli2 łyż­ki sosu sojo­we­go½ łyż­ki octu ryżowego1 czu­ba­ta łyż­ka…

Słodko-kwaśny kurczak

Słodko-kwaśny kurczak

Słod­ko-kwa­śny kurczak4 udka z kur­cza­ka z kością1 przy­pra­wa “Pięć smaków“olej1 świe­że czer­wo­ne chilli3 cm kawa­łek imbiru1 pęczek dymki4 ząb­ki czosnku2 łyż­ki płyn­ne­go miodu6 doj­rza­łych śliwek8 łyżek octu ryżowego2 łyż­ki sosu sojo­we­go­olej sezamowy300 g maka­ro­nu…

Kurczak w marynacie po chińsku

Kurczak w marynacie po chińsku

Kur­czak w mary­na­cie po chiń­sku½ łyżecz­ki gra­nu­lo­wa­ne­go czosnku2 łyżecz­ki ole­ju sezamowego1 łyżecz­ka mirin1 łyż­ka ciem­ne­go sosu sojowego1 łyż­ka płyn­ne­go mio­dusz­czyp­ta suszo­nych płat­ków czer­wo­ne­go chili4 udka z kur­cza­ka bez kości, bez skó­ry, przepołowione4 cebu­le dym­ki,…

Nowojorska kanapka z pastrami, kiszoną kapustą i korniszonami

Nowojorska kanapka z pastrami, kiszoną kapustą i korniszonami

Nowo­jor­ska kanap­ka z pastra­mi, kiszo­ną kapu­stą i korniszonami.2 duże krom­ki chle­ba żyt­nie­go gru­bo­ści 1 cmmajonez3 czu­ba­te łyż­ki kiszo­nej kapusty1 świe­że czer­wo­ne chil­li, pozba­wio­ne nasion i drob­no pokrojone3 pla­stry pastra­mi­kil­ka korniszonów60 g sera…

Burrito z ryżem i grillowanym indykiem

Burrito z ryżem i grillowanym indykiem

Bur­ri­to z ryżem i gril­lo­wa­nym indykiem1 czer­wo­na papryka2 łody­gi selera1 świe­że czer­wo­ne chilli6 dymek2 ząb­ki czosnku1 pęczek świe­żej kolen­dry­oli­wa­sól mor­ska­świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pieprz1 opa­ko­wa­nie ugo­to­wa­ne­go ryżu1 cytry­na, skór­ka i sok250 g goto­wa­ne­go indyka3…

Skip to content