Wegetariański ramen z brokułami i kiełkami mung

4 porcje

30 minut

łatwe

2 jaj­ka
1 litr bulio­nu warzywnego
szczyp­ta chil­li (opcjo­nal­nie)
1 łyżecz­ka ole­ju seza­mo­we­go (opcjo­nal­nie)
sos sojo­wy
1 bro­kuł
1 mała kapu­sta pekińska
1 opa­ko­wa­nie maka­ro­nu do ramen (lub inne­go maka­ro­nu do potraw orientalnych)
1 opa­ko­wa­nie kieł­ków faso­li mung Uniflora
1/2 pęcz­ka dymki
1 łyż­ka sezamu

Jaj­ka ugo­tuj na pół­twar­do: włóż do zim­nej wody, od momen­tu zago­to­wa­nia gotuj 5–6 minut. Bro­kuł podziel na różycz­ki, kapu­stę pokrój w paski, dym­kę posie­kaj sko­śnie na 2–3 cm kawałki.

W ron­del­ku zago­tuj bulion, dodaj chil­li i olej seza­mo­wy, dopraw do sma­ku sosem sojo­wym, włóż różycz­ki bro­ku­ła i gotuj przez 4–5 minut. Na minu­tę przed koń­cem goto­wa­nia włóż kapu­stę pekińską.

W mię­dzy­cza­sie przy­go­tuj maka­ron wg prze­pi­su na opakowaniu.

Wyłóż maka­ron do mise­czek, obok maka­ro­nu połóż warzy­wa z bulio­nu, zalej bulio­nem, włóż do każ­dej misecz­ki połów­kę jaj­ka oraz kieł­ki. Posyp wszyst­ko dym­ką i sezamem.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content