Wegetariański ramen z brokułami i kiełkami mung

4 porcje

30 minut

łatwe

2 jaj­ka
1 litr bulio­nu warzyw­ne­go
szczyp­ta chil­li (opcjo­nal­nie)
1 łyżecz­ka ole­ju seza­mo­we­go (opcjo­nal­nie)
sos sojo­wy
1 bro­kuł
1 mała kapu­sta pekiń­ska
1 opa­ko­wa­nie maka­ro­nu do ramen (lub inne­go maka­ro­nu do potraw orien­tal­nych)
1 opa­ko­wa­nie kieł­ków faso­li mung Uni­flo­ra
1/2 pęcz­ka dym­ki
1 łyż­ka seza­mu

Jaj­ka ugo­tuj na pół­twar­do: włóż do zim­nej wody, od momen­tu zago­to­wa­nia gotuj 5–6 minut. Bro­kuł podziel na różycz­ki, kapu­stę pokrój w paski, dym­kę posie­kaj sko­śnie na 2–3 cm kawał­ki.

W ron­del­ku zago­tuj bulion, dodaj chil­li i olej seza­mo­wy, dopraw do sma­ku sosem sojo­wym, włóż różycz­ki bro­ku­ła i gotuj przez 4–5 minut. Na minu­tę przed koń­cem goto­wa­nia włóż kapu­stę pekiń­ską.

W mię­dzy­cza­sie przy­go­tuj maka­ron wg prze­pi­su na opa­ko­wa­niu.

Wyłóż maka­ron do mise­czek, obok maka­ro­nu połóż warzy­wa z bulio­nu, zalej bulio­nem, włóż do każ­dej misecz­ki połów­kę jaj­ka oraz kieł­ki. Posyp wszyst­ko dym­ką i seza­mem.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Bajgle z łososiem i kiełkami

Bajgle z łososiem i kiełkami

Baj­gle z łoso­siem i kieł­ka­mi 2 baj­gle (lub bułecz­ki bawar­skie albo inne Two­je ulu­bio­ne pieczywo)serek typu Philadelphia1 opa­ko­wa­nie łoso­sia wędzo­ne­go­po­mi­dor­sa­ła­ta­oli­wa­sól­pie­prz­kieł­ki jar­mu­żu Uni­flo­ra (lub inne Two­je ulu­bio­ne kieł­ki) Baj­gle (lub bułecz­ki) pod­piecz…

Omlet z kiełkami i pesto

Omlet z kiełkami i pesto

Omlet z kieł­ka­mi i pesto2‑3 duże jaj­ka­sól­świe­żo zmie­lo­ny pieprz1 łyż­ka masła lub oliwy2 łyż­ki pesto­garść kieł­ków bro­ku­łów lub słonecznika1/2 szklan­ki star­te­go żół­te­go seraW misecz­ce wymie­szaj bar­dzo dokład­nie jaj­ka przy­pra­wio­ne solą i pie­przem. Nagrzej na śred­nim…

Tosty z jajecznicą, pomidorkami cherry oraz kiełkami rzodkiewki

Tosty z jajecznicą, pomidorkami cherry oraz kiełkami rzodkiewki

Tosty z jajecz­ni­cą, pomi­dor­ka­mi cher­ry i kieł­ka­mi rzod­kiew­ki 8 kro­mek peł­no­ziar­ni­ste­go chle­ba tosto­we­go 3 łyż­ki masła 2 ząb­ki czosn­ku 6 dużych jajek 50 ml śmie­tan­ki 30% 80 g star­te­go ched­da­ra (lub inne­go twar­de­go sera) sól pieprz 2 łyż­ki masła (do sma­że­nia jajecz­ni­cy)…

Zupa dyniowa ze świeżą kolendrą

Zupa dyniowa ze świeżą kolendrą

Zupa dynio­wa z dodat­kiem świe­żej kolen­dry­dy­nia (ok. 600 g.)pół pęcz­ka świe­żej kolen­dry kost­ka bulio­nu drobiowego1 cebula100 ml. śmie­ta­ny 36%3 szt. goździków1/2 łyżecz­ki cyna­mo­nu­pieprz i sólmiód1 łyż­ka mąki1 łyż­ka masła­pest­ki dyni­wo­daU­my­tą dynię prze­krój na czte­ry…

Jesienne curry z dyni i kiełków fasoli Mung

Jesienne curry z dyni i kiełków fasoli Mung

Jesien­ne cur­ry z dyni i kieł­ków faso­li Mung1 łyż­ka ole­ju (naj­le­piej seza­mo­wy lub ara­chi­do­wy) 1 nie­du­ża cebu­la pokro­jo­na na pla­ster­ki 4 łyż­ki czer­wo­nej pasty cur­ry 1 pusz­ka (400 ml) mlecz­ka koko­so­we­go 1 łyżecz­ka sosu ryb­ne­go 2 łyż­ki brą­zo­we­go cukru1/2 szklan­ki wody500g…

Skip to content