Orzechowy kurczak
z kiełkami fasoli Mung

4 porcje

50 minut

łatwe

Sałatka

1 pierś z kur­cza­ka
2 śred­nie cebu­le
2 łyż­ki sosu sojo­we­go
4 łyż­ki kieł­ków faso­li Mung
garść orze­chów wło­skich
pół szklan­ki bulio­nu
1 łyż­ka ostre­go sosu chi­li
3 cm kawa­łek świe­że­go imbi­ru
1 łyżecz­ka mąki ziem­nia­cza­nej
3 łyż­ki ole­ju
2 łyż­ki wiśnia­ku lub wód­ki
pół łyżecz­ki cukru
sól i pieprz do sma­ku

Kur­cza­ka pokrój w wąskie paski. W misce przy­go­tuj mary­na­tę – łyż­kę ole­ju, wód­kę, sos sojo­wy i sól z pie­przem do sma­ku. Wrzuć kur­cza­ka, dobrze wymie­szaj i odstaw na oko­ło 15 minut do zama­ry­no­wa­nia.

Cebu­lę obierz i pokrój w piór­ka. Do zim­ne­go bulio­nu dodaj cukier, mąkę i sos chi­li. Imbir obierz i pokrój na cien­kie pla­ster­ki.

Na patel­ni roz­grzej łyż­kę ole­ju, dodaj cebu­lę i smaż przez kil­ka minut aż do zeszkle­nia się, jed­nak nie do cał­ko­wi­te­go zmięk­cze­nia. Goto­wą cebu­lę zdej­mij z patel­ni na talerz. Na patel­nię dodaj pozo­sta­ły olej, roz­grzej i wrzuć mię­so razem z orze­cha­mi. Smaż na dużym ogniu aż do momen­tu, gdy wszyst­kie kawał­ki mię­sa zmie­nią kolor. Dodaj cebu­lę, kieł­ki i bulion.

Smaż mak­sy­mal­nie przez 3 minu­ty – aż do zgęst­nie­nia sosu.
Moż­na poda­wać z ryżem i chru­pią­cą surów­ką.

Goto­we – smacz­ne­go!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Bajgle z łososiem i kiełkami

Bajgle z łososiem i kiełkami

Baj­gle z łoso­siem i kieł­ka­mi 2 baj­gle (lub bułecz­ki bawar­skie albo inne Two­je ulu­bio­ne pieczywo)serek typu Philadelphia1 opa­ko­wa­nie łoso­sia wędzo­ne­go­po­mi­dor­sa­ła­ta­oli­wa­sól­pie­prz­kieł­ki jar­mu­żu Uni­flo­ra (lub inne Two­je ulu­bio­ne kieł­ki) Baj­gle (lub bułecz­ki) pod­piecz…

Wegetariański ramen z brokułami i kiełkami Mung

Wegetariański ramen z brokułami i kiełkami Mung

Wege­ta­riań­ski ramen z bro­ku­ła­mi i kieł­ka­mi mung2 jaj­ka 1 litr bulio­nu warzyw­ne­go szczyp­ta chil­li (opcjo­nal­nie) 1 łyżecz­ka ole­ju seza­mo­we­go (opcjo­nal­nie) sos sojo­wy 1 bro­kuł 1 mała kapu­sta pekiń­ska 1 opa­ko­wa­nie maka­ro­nu do ramen (lub inne­go maka­ro­nu do potraw…

Omlet z kiełkami i pesto

Omlet z kiełkami i pesto

Omlet z kieł­ka­mi i pesto2‑3 duże jaj­ka­sól­świe­żo zmie­lo­ny pieprz1 łyż­ka masła lub oliwy2 łyż­ki pesto­garść kieł­ków bro­ku­łów lub słonecznika1/2 szklan­ki star­te­go żół­te­go seraW misecz­ce wymie­szaj bar­dzo dokład­nie jaj­ka przy­pra­wio­ne solą i pie­przem. Nagrzej na śred­nim…

Tosty z jajecznicą, pomidorkami cherry oraz kiełkami rzodkiewki

Tosty z jajecznicą, pomidorkami cherry oraz kiełkami rzodkiewki

Tosty z jajecz­ni­cą, pomi­dor­ka­mi cher­ry i kieł­ka­mi rzod­kiew­ki 8 kro­mek peł­no­ziar­ni­ste­go chle­ba tosto­we­go 3 łyż­ki masła 2 ząb­ki czosn­ku 6 dużych jajek 50 ml śmie­tan­ki 30% 80 g star­te­go ched­da­ra (lub inne­go twar­de­go sera) sól pieprz 2 łyż­ki masła (do sma­że­nia jajecz­ni­cy)…

Zupa dyniowa ze świeżą kolendrą

Zupa dyniowa ze świeżą kolendrą

Zupa dynio­wa z dodat­kiem świe­żej kolen­dry­dy­nia (ok. 600 g.)pół pęcz­ka świe­żej kolen­dry kost­ka bulio­nu drobiowego1 cebula100 ml. śmie­ta­ny 36%3 szt. goździków1/2 łyżecz­ki cyna­mo­nu­pieprz i sólmiód1 łyż­ka mąki1 łyż­ka masła­pest­ki dyni­wo­daU­my­tą dynię prze­krój na czte­ry…

Skip to content