Orzechowy kurczak
z kiełkami fasoli Mung

4 porcje

50 minut

łatwe

Sałatka

1 pierś z kur­cza­ka
2 śred­nie cebu­le
2 łyż­ki sosu sojo­we­go
4 łyż­ki kieł­ków faso­li Mung
garść orze­chów wło­skich
pół szklan­ki bulio­nu
1 łyż­ka ostre­go sosu chi­li
3 cm kawa­łek świe­że­go imbi­ru
1 łyżecz­ka mąki ziem­nia­cza­nej
3 łyż­ki ole­ju
2 łyż­ki wiśnia­ku lub wód­ki
pół łyżecz­ki cukru
sól i pieprz do sma­ku

Kur­cza­ka pokrój w wąskie paski. W misce przy­go­tuj mary­na­tę – łyż­kę ole­ju, wód­kę, sos sojo­wy i sól z pie­przem do sma­ku. Wrzuć kur­cza­ka, dobrze wymie­szaj i odstaw na oko­ło 15 minut do zama­ry­no­wa­nia.

Cebu­lę obierz i pokrój w piór­ka. Do zim­ne­go bulio­nu dodaj cukier, mąkę i sos chi­li. Imbir obierz i pokrój na cien­kie pla­ster­ki.

Na patel­ni roz­grzej łyż­kę ole­ju, dodaj cebu­lę i smaż przez kil­ka minut aż do zeszkle­nia się, jed­nak nie do cał­ko­wi­te­go zmięk­cze­nia. Goto­wą cebu­lę zdej­mij z patel­ni na talerz. Na patel­nię dodaj pozo­sta­ły olej, roz­grzej i wrzuć mię­so razem z orze­cha­mi. Smaż na dużym ogniu aż do momen­tu, gdy wszyst­kie kawał­ki mię­sa zmie­nią kolor. Dodaj cebu­lę, kieł­ki i bulion.

Smaż mak­sy­mal­nie przez 3 minu­ty – aż do zgęst­nie­nia sosu.
Moż­na poda­wać z ryżem i chru­pią­cą surów­ką.

Goto­we – smacz­ne­go!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni2 łyż­ki oliwy2 cebu­le, drob­no posiekane1 kg dyni, obra­nej, pozba­wio­nej nasion i pokro­jo­nej na kawałki700 ml bulio­nu warzywnego150 ml śmie­tan­ki kre­mów­ki­Do podania:Duża garść kieł­ków sło­necz­ni­ka Roz­grzej w garn­ku 2 łyż­ki oli­wy, dodaj cebu­le i smaż przez…

Kurczak po czerkiesku

Kurczak po czerkiesku

Kur­czak po czerkiesku1 kurczak1 duża cebu­la, pokro­jo­na w ćwiartki1 duża mar­chew pokro­jo­na na czte­ry części2 gałąz­ki świe­żej natki pie­trusz­ki­sól i świe­żo zmie­lo­ny bia­ły pieprz3 krom­ki jed­no­dnio­we­go pie­czy­wa bez skórki175 g drob­no zmie­lo­nych orze­chów włoskich1/2…

Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany

Fasze­ro­wa­ne bakła­ża­ny  2 duże bakła­ża­ny 6 łyżek oliwy2 drob­no posie­ka­ne małe cebule350 g posie­ka­nej wołowiny2 obra­ne, posie­ka­ne pomidory1 łyżecz­ka prze­cie­ru pomidorowego115 g tar­te­go sera kasz­ka­wał­świe­żo ugo­tow­na­ny ryż­kieł­ki lucer­ny  Bakła­ża­ny prze­krój…

Pizza po turecku

Pizza po turecku

Piz­za po turec­ku­Skład­ni­ki na ciasto:100 ml wody­Pół łyżecz­ki cukru­Ły­żecz­ka suszo­nych drożdży150 g mąki pszen­nej­Pół łyżecz­ki soli­Łyż­ka oli­wy Skład­ni­ki na pizzę:Łyżka oli­wy­Drob­no posie­ka­na cebula2 roz­tar­te ząb­ki czosn­ku­Łyż­ka mie­lo­nej kolendry2 łyżecz­ki mie­lo­ne­go…

Ryba pieczona w sosie pomidorowym

Ryba pieczona w sosie pomidorowym

Ryba pie­czo­na w sosie pomidorowym4 ste­ki z bia­łej ryby­sól i pieprz6 łyżek oliwy2 śred­nie cebu­le prze­kro­jo­ne na pól i pokro­jo­ne w talar­ki 2 drob­no posie­ka­ne ząb­ki czosnku1 posie­ka­na łody­ga selera1 mar­chew­ka obra­na i pokro­jo­na w cien­kie plasterki225 g obra­nych i…

Skip to content