Orzechowy kurczak
z kiełkami fasoli Mung

4 porcje

50 minut

łatwe

Sałatka

1 pierś z kurczaka
2 śred­nie cebule
2 łyż­ki sosu sojowego
4 łyż­ki kieł­ków faso­li Mung
garść orze­chów włoskich
pół szklan­ki bulionu
1 łyż­ka ostre­go sosu chili
3 cm kawa­łek świe­że­go imbiru
1 łyżecz­ka mąki ziemniaczanej
3 łyż­ki oleju
2 łyż­ki wiśnia­ku lub wódki
pół łyżecz­ki cukru
sól i pieprz do smaku

Kur­cza­ka pokrój w wąskie paski. W misce przy­go­tuj mary­na­tę – łyż­kę ole­ju, wód­kę, sos sojo­wy i sól z pie­przem do sma­ku. Wrzuć kur­cza­ka, dobrze wymie­szaj i odstaw na oko­ło 15 minut do zamarynowania.

Cebu­lę obierz i pokrój w piór­ka. Do zim­ne­go bulio­nu dodaj cukier, mąkę i sos chi­li. Imbir obierz i pokrój na cien­kie plasterki.

Na patel­ni roz­grzej łyż­kę ole­ju, dodaj cebu­lę i smaż przez kil­ka minut aż do zeszkle­nia się, jed­nak nie do cał­ko­wi­te­go zmięk­cze­nia. Goto­wą cebu­lę zdej­mij z patel­ni na talerz. Na patel­nię dodaj pozo­sta­ły olej, roz­grzej i wrzuć mię­so razem z orze­cha­mi. Smaż na dużym ogniu aż do momen­tu, gdy wszyst­kie kawał­ki mię­sa zmie­nią kolor. Dodaj cebu­lę, kieł­ki i bulion.

Smaż mak­sy­mal­nie przez 3 minu­ty – aż do zgęst­nie­nia sosu.
Moż­na poda­wać z ryżem i chru­pią­cą surówką.

Goto­we – smacznego!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Sałatka z pieczonych buraków z pysznym sosem musztardowo-miodowym

Sałatka z pieczonych buraków z pysznym sosem musztardowo-miodowym

Sałat­ka z pie­czo­nych bura­ków z pysz­nym sosem musz­tar­do­wo-mio­do­wym­Skład­ni­ki sałat­ka: 4 obra­ne śred­nie buraki5 łyżek oli­wy, podzielonych100 gram doj­rze­wa­ją­ce­go sera­ru­ko­la 80 gram­pół głów­ki czosn­ku­garść pokro­jo­nych orze­chów wło­skich­garść kieł­ków jar­mu­żu Skład­ni­ki sos: 4…

Shakshuka z kiełkami

Shakshuka z kiełkami

Shak­shu­ka z kiełkami3 łyż­ki oli­wy z oliwek2 duże cebu­le, cien­ko pokrojone1 czer­wo­na papry­ka pokro­jo­na w kostkę1 żół­ta papry­ka pokro­jo­na w kost­kę garść czer­wo­nych i żół­tych pomi­dor­ków cher­ry 3 ząb­ki czosn­ku, drob­no posie­ka­ne½ łyżecz­ki kmin­ku½ łyżecz­ki pie­przu cayenne1…

Gofry Hulka

Gofry Hulka

Gofry Hul­ka­Cia­sto gofro­we: 2 szklan­ki świe­że­go szpi­na­ku baby 250 ml mle­ka 2 jaj­ka 2 łyż­ki ole­ju 250 g mąki  1 łyżecz­ka prosz­ku do pie­cze­nia 2 ząb­ki czosn­ku 1/2 łyżecz­ki soli  szczyp­ta pie­przu Dodatki:1 jaj­ko szczyp­ta solisz­czyp­ta pie­przu­wę­dzo­ny łosoś­ser fetakiełki…

Zapiekane jajka w kajzerkach

Zapiekane jajka w kajzerkach

Zapie­ka­ne jaj­ka w kajzerkach2 bułki2 jajka3 pomi­dor­ki kok­taj­lo­we­ćwiart­ka żół­tej, poma­rań­czo­wej i czer­wo­nej papry­ki­kieł­ki jar­mu­żu Roz­grzej pie­kar­nik do 180 ° C. Wyłóż bla­chę, do pie­cze­nia papie­rem do pie­cze­nia. Prze­krój bułecz­ki i wydrąż spód tak, aby zmie­ści­ły się w…

Super efektowne zapiekane jajko w awokado

Super efektowne zapiekane jajko w awokado

Super efek­tow­ne zapie­ka­ne jaj­ko w awo­ka­do 2 awokado4 jajka6 pla­ster­ków salami4 łyż­ki star­tej moz­za­rel­li­garść kieł­ków bro­ku­ła­só­lo­stra papry­ka Roz­grzej pie­kar­nik do 200° C. Awo­ka­do prze­krój na pół i usuń pest­ki. Dużą łyż­ką usuń jesz­cze tro­chę miąż­szu, aby zro­bić większe…

Skip to content