Orzechowy kurczak
z kiełkami fasoli Mung

4 porcje

50 minut

łatwe

Sałatka

1 pierś z kurczaka
2 śred­nie cebule
2 łyż­ki sosu sojowego
4 łyż­ki kieł­ków faso­li Mung
garść orze­chów włoskich
pół szklan­ki bulionu
1 łyż­ka ostre­go sosu chili
3 cm kawa­łek świe­że­go imbiru
1 łyżecz­ka mąki ziemniaczanej
3 łyż­ki oleju
2 łyż­ki wiśnia­ku lub wódki
pół łyżecz­ki cukru
sól i pieprz do smaku

Kur­cza­ka pokrój w wąskie paski. W misce przy­go­tuj mary­na­tę – łyż­kę ole­ju, wód­kę, sos sojo­wy i sól z pie­przem do sma­ku. Wrzuć kur­cza­ka, dobrze wymie­szaj i odstaw na oko­ło 15 minut do zamarynowania.

Cebu­lę obierz i pokrój w piór­ka. Do zim­ne­go bulio­nu dodaj cukier, mąkę i sos chi­li. Imbir obierz i pokrój na cien­kie plasterki.

Na patel­ni roz­grzej łyż­kę ole­ju, dodaj cebu­lę i smaż przez kil­ka minut aż do zeszkle­nia się, jed­nak nie do cał­ko­wi­te­go zmięk­cze­nia. Goto­wą cebu­lę zdej­mij z patel­ni na talerz. Na patel­nię dodaj pozo­sta­ły olej, roz­grzej i wrzuć mię­so razem z orze­cha­mi. Smaż na dużym ogniu aż do momen­tu, gdy wszyst­kie kawał­ki mię­sa zmie­nią kolor. Dodaj cebu­lę, kieł­ki i bulion.

Smaż mak­sy­mal­nie przez 3 minu­ty – aż do zgęst­nie­nia sosu.
Moż­na poda­wać z ryżem i chru­pią­cą surówką.

Goto­we – smacznego!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content