Sałatka z pieczonych buraków z pysznym sosem musztardowo-miodowym

2 porcje

1,5 godziny

łatwe

Skład­ni­ki sałatka:

4 obra­ne śred­nie bura­ki
5 łyżek oli­wy, podzie­lo­nych
100 gram doj­rze­wa­ją­ce­go sera
ruko­la 80 gram
pół głów­ki czosn­ku
garść pokro­jo­nych orze­chów wło­skich
garść kieł­ków jarmużu

Skład­ni­ki sos:

4 łyż­ki ostrej musz­tar­dy
4 łyż­ki oli­wy
łyż­ka mio­du
3 łyż­ki soku z cytry­ny
2 drob­no posie­ka­ne ząb­ki czosn­ku
sól i pieprz

Zacznij­my od upie­cze­nia bura­ków. Roz­grzej pie­kar­nik do 180˚C (ter­mo­obieg). Bura­ki włóż do bryt­fan­ny. Natrzyj oli­wą, przy­praw solą i pie­przem i dodaj roz­gnie­cio­ne ząb­ki czosn­ku. Nie musisz obie­rać ich ze skór­ki, w niej rów­nież jest smak! Przy­kryj je folią i piecz przez oko­ło 1,5 godzi­ny lub do mięk­ko­ści. Po wyję­ciu z pie­kar­ni­ka ostudź bura­ki i pokrój na 2 cm kawałki.

Gdy bura­ki pie­ką się w pie­kar­ni­ku, zaj­mij się przy­go­to­wa­niem sosu. Prze­pis na nie­go jest tak pysz­ny, że zacznie­cie go uży­wać do wie­lu innych sała­tek. A zatem! Do małej misecz­ki włóż musz­tar­dę, drob­no posie­ka­ne ząb­ki czosn­ku, oli­wę oraz miód. Dobrze wymie­szaj i posma­kuj. Dopraw do sma­ku solą, pie­przem i sokiem z cytryny.

Czas na kom­po­no­wa­nie sałat­ki w danie. Do spo­rej miski prze­łóż list­ki ruko­li, roz­krusz nie­bie­ski ser, któ­ry doda gorz­kie­go przy­jem­ne­go sma­ku i nie­co ostro­ści, następ­nie dodaj słod­kie bura­ki, oraz pokro­jo­ne orze­chy wło­skie. Dla dodat­ko­wej ostro­ści dołóż kieł­ki jar­mu­żu, któ­re dodat­ko­wo doda­ją sałat­ce uro­ku. Jak sądzi­cie? Przed poda­niem polej sała­tę sosem musz­tar­do­wo-mio­do­wym. Pysz­na sałat­ka goto­wa. Smacznego!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content