Tosty z buraczanym hummusem

2 porcje

15 minut + 45 minut gotowania buraków

łatwe

1 łyż­ka lio­fi­li­zo­wa­nych kieł­ków rzod­kiew­ki
2 krom­ki chle­ba wie­lo­ziar­ni­ste­go
4 łyż­ki hum­mu­su
1 ugo­to­wa­ny burak
1/2 pokro­jo­ne­go w pla­ster­ki awo­ka­do
1/4 pokro­jo­ne­go w pla­ster­ki ogór­ka
1 pokro­jo­na w pla­ster­ki rzod­kiew­ka
2 łyż­ki soku z cytry­ny
sól i pieprz do sma­ku

Ugo­tuj bura­ka — 45 minut we wrzą­cej wodzie wymie­sza­nej z solą.

W mię­dzy cza­sie przy­go­tuj awo­ka­do, rzod­kiew­kę i ogór­ka. Pokrój je w pla­ster­ki. Goto­we­go bura­ka odcedź, ostudź i obierz ze skó­ry. Gdy osty­gnie zetrzyj go drob­no i wymie­szaj z hum­mu­sem.

Tosty przy­piecz w toste­rze lub na roz­grza­nej patel­ni aż lek­ko się zaru­mie­nią.

Gdy będą już goto­we, posma­ruj je bura­cza­nym hum­mu­sem. Na wierz­chu ułuż pla­ster­ki awo­ka­do, ogór­ka i rzod­kiew­ki. 

Posyp je kieł­ka­mi i dopraw do sma­ku.

Goto­we — Smacz­ne­go!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i kiełkami brokułu

Croissant z jajkiem sadzonym, awokado i kiełkami brokułu

Cro­is­sant z jaj­kiem sadzo­nym, awo­ka­do i kieł­ka­mi bro­ku­ła 1 rogal cro­is­sant 1 jaj­ko pół doj­rza­łe­go awo­ka­do 1 łyżecz­ka masła kieł­ki bro­ku­łu sól świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pie­prz­Cro­is­san­ta oraz awo­ka­do prze­krój na pół. Żeby bez pro­ble­mu wyjąć miąższ z awo­ka­do, użyj łyż­ki, a…

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni2 łyż­ki oliwy2 cebu­le, drob­no posiekane1 kg dyni, obra­nej, pozba­wio­nej nasion i pokro­jo­nej na kawałki700 ml bulio­nu warzywnego150 ml śmie­tan­ki kre­mów­ki­Do podania:Duża garść kieł­ków sło­necz­ni­ka Roz­grzej w garn­ku 2 łyż­ki oli­wy, dodaj cebu­le i smaż przez…

Kurczak po czerkiesku

Kurczak po czerkiesku

Kur­czak po czerkiesku1 kurczak1 duża cebu­la, pokro­jo­na w ćwiartki1 duża mar­chew pokro­jo­na na czte­ry części2 gałąz­ki świe­żej natki pie­trusz­ki­sól i świe­żo zmie­lo­ny bia­ły pieprz3 krom­ki jed­no­dnio­we­go pie­czy­wa bez skórki175 g drob­no zmie­lo­nych orze­chów włoskich1/2…

Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany

Fasze­ro­wa­ne bakła­ża­ny  2 duże bakła­ża­ny 6 łyżek oliwy2 drob­no posie­ka­ne małe cebule350 g posie­ka­nej wołowiny2 obra­ne, posie­ka­ne pomidory1 łyżecz­ka prze­cie­ru pomidorowego115 g tar­te­go sera kasz­ka­wał­świe­żo ugo­tow­na­ny ryż­kieł­ki lucer­ny  Bakła­ża­ny prze­krój…

Pizza po turecku

Pizza po turecku

Piz­za po turec­ku­Skład­ni­ki na ciasto:100 ml wody­Pół łyżecz­ki cukru­Ły­żecz­ka suszo­nych drożdży150 g mąki pszen­nej­Pół łyżecz­ki soli­Łyż­ka oli­wy Skład­ni­ki na pizzę:Łyżka oli­wy­Drob­no posie­ka­na cebula2 roz­tar­te ząb­ki czosn­ku­Łyż­ka mie­lo­nej kolendry2 łyżecz­ki mie­lo­ne­go…

Skip to content