Tosty z buraczanym hummusem

2 porcje

15 minut + 45 minut gotowania buraków

łatwe

1 łyż­ka lio­fi­li­zo­wa­nych kieł­ków rzod­kiew­ki
2 krom­ki chle­ba wie­lo­ziar­ni­ste­go
4 łyż­ki hum­mu­su
1 ugo­to­wa­ny burak
1/2 pokro­jo­ne­go w pla­ster­ki awo­ka­do
1/4 pokro­jo­ne­go w pla­ster­ki ogór­ka
1 pokro­jo­na w pla­ster­ki rzod­kiew­ka
2 łyż­ki soku z cytry­ny
sól i pieprz do smaku

Ugo­tuj bura­ka — 45 minut we wrzą­cej wodzie wymie­sza­nej z solą.

W mię­dzy cza­sie przy­go­tuj awo­ka­do, rzod­kiew­kę i ogór­ka. Pokrój je w pla­ster­ki. Goto­we­go bura­ka odcedź, ostudź i obierz ze skó­ry. Gdy osty­gnie zetrzyj go drob­no i wymie­szaj z hummusem.

Tosty przy­piecz w toste­rze lub na roz­grza­nej patel­ni aż lek­ko się zarumienią.

Gdy będą już goto­we, posma­ruj je bura­cza­nym hum­mu­sem. Na wierz­chu ułuż pla­ster­ki awo­ka­do, ogór­ka i rzodkiewki. 

Posyp je kieł­ka­mi i dopraw do smaku.

Goto­we — Smacznego!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content