Proste letnie spaghetti

3 porcje

30 minut

ŁATWY

500 g mie­sza­nych czer­wo­nych i żół­tych pomi­do­rów cher­ry
150 g czar­nych oli­wek
1 ząbek czosn­ku
czer­wo­ny ocet win­ny
kil­ka gałą­zek świe­żej bazy­lii cytry­no­wej
2 gałąz­ki świe­że­go ore­ga­no
duża garść kieł­ków
oli­wa 
400 g spa­ghet­ti lub linguine

Klu­czo­we w tym daniu jest aby przy­go­to­wać je szyb­ko i zna­leźć dobrej jako­ści skład­ni­ki. Prze­krój małe pomi­dor­ki na pół, prze­łóż je do dużej miski lek­ko roz­gnieść dłoń­mi i wymie­szaj z oli­wą. Obierz i drob­no posie­kaj czo­snek i dodaj do pomi­do­rów wraz z 1 łyż­ką octu. Zbierz list­ki bazy­lii oraz ore­ga­no zalej 10 łyż­ka­mi oli­wy. Pozo­staw na 10 minut, aby oli­wa prze­szła ziołami.

Gotuj maka­ron w oso­lo­nej wrzą­cej wodzie zgod­nie z instruk­cją na opa­ko­wa­niu. Odcedź i  wrzuć pomi­do­ry, oli­wę z zio­ła­mi i dopraw do sma­ku solą oraz pie­przem. Całość wykończ spo­rą ilo­ścią kieł­ków bro­ku­ła, aby nabra­ło dodat­ko­wej struk­tu­ry oraz ostro­ści. Wymie­szaj i poda­waj. Danie jest banal­nie pro­ste ale w tym tkwi jego naj­więk­szy urok. Ide­al­ne na let­nie upa­ły. Smacznego.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Warzywne chipsy

Warzywne chipsy

Warzyw­ne czip­sy­bu­ra­ki, pie­trusz­ka mar­chew sól i pieprz 2 gałąz­ki świe­że­go roz­ma­ry­nu oli­wa Skład­ni­ki Guaca­mo­le: awo­ka­do sok z cytry­ny 2 ząb­ki czosn­ku sól i pieprz Skład­ni­ki dip pomi­do­ro­wy: 1 doj­rza­ły duży pomi­dor 1 mała czer­wo­na cebu­la sól i pieprz Dodat­ki: feta kiełki…

Sałatka z gruszką

Sałatka z gruszką

Sałat­ka z gruszką2 grusz­ki, świe­że lub w occie8 pla­ster­ków szyn­ki doj­rze­wa­ją­ce­jo­pa­ko­wa­nie sałat róż­ne­go rodza­ju­ser camem­bert­garść orze­chów wło­skich­garść kieł­ków rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:4 łyż­ki oliwy4 łyżecz­ki musz­tar­dy Dijon1 łyż­ka mio­du­sok z poło­wy cytrynysól…

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

Sko­rup­ki ziem­nia­cza­ne z pysz­nym wnętrzem6 śred­nich ziemniakówoliwasólpieprz1 opa­ko­wa­nie śmie­tan­ko­we­go sera­kil­ka suszo­nych pomidorów4 pla­stry wędzo­ne­go łoso­sia­kieł­ki rzod­kiew­kiU­myj dobrze ziem­nia­ki, a następ­nie natrzyj je oli­wą, solą oraz pie­przem i piecz przez około…

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

War­stwo­wa sałat­ka z tuń­czy­kiem i żół­tym serem4 jaj­ka 100 g sera żół­te­go 1 pusz­ka tuń­czy­ka w sosie wła­snym 8 łyżek majo­ne­zu kieł­ki jar­mu­żu pół pusz­ki kuku­ry­dzy pół pusz­ki grosz­ku sól pie­przW­szyst­kie skład­ni­ki musi­my odpo­wied­nio przy­go­to­wać. Świet­nym pomy­słem na podanie…

Super chrupiące placki ziemniaczane

Super chrupiące placki ziemniaczane

Super chru­pią­ce plac­ki ziemniaczane6 ziemniaków2 jajka1 łyż­ka mąki pszennej1 mała cebula1 ząbek czosn­ku (opcjonalnie)sólpieprzolej do sma­że­nia­kwa­śna śmie­ta­na­kieł­ki bro­ku­łu­Obra­ne ziem­nia­ki ście­ra­my na tar­ce. Dla uzy­ska­nia róż­nej kon­sy­sten­cji war­to zetrzeć je na różnych…

Skip to content