Proste letnie spaghetti

3 porcje

30 minut

ŁATWY

500 g mie­sza­nych czer­wo­nych i żół­tych pomi­do­rów cher­ry
150 g czar­nych oli­wek
1 ząbek czosn­ku
czer­wo­ny ocet win­ny
kil­ka gałą­zek świe­żej bazy­lii cytry­no­wej
2 gałąz­ki świe­że­go ore­ga­no
duża garść kieł­ków
oli­wa 
400 g spa­ghet­ti lub linguine

Klu­czo­we w tym daniu jest aby przy­go­to­wać je szyb­ko i zna­leźć dobrej jako­ści skład­ni­ki. Prze­krój małe pomi­dor­ki na pół, prze­łóż je do dużej miski lek­ko roz­gnieść dłoń­mi i wymie­szaj z oli­wą. Obierz i drob­no posie­kaj czo­snek i dodaj do pomi­do­rów wraz z 1 łyż­ką octu. Zbierz list­ki bazy­lii oraz ore­ga­no zalej 10 łyż­ka­mi oli­wy. Pozo­staw na 10 minut, aby oli­wa prze­szła ziołami.

Gotuj maka­ron w oso­lo­nej wrzą­cej wodzie zgod­nie z instruk­cją na opa­ko­wa­niu. Odcedź i  wrzuć pomi­do­ry, oli­wę z zio­ła­mi i dopraw do sma­ku solą oraz pie­przem. Całość wykończ spo­rą ilo­ścią kieł­ków bro­ku­ła, aby nabra­ło dodat­ko­wej struk­tu­ry oraz ostro­ści. Wymie­szaj i poda­waj. Danie jest banal­nie pro­ste ale w tym tkwi jego naj­więk­szy urok. Ide­al­ne na let­nie upa­ły. Smacznego.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content