FUNDUSZE EUROPEJSKIE

Realizujemy projekt w ramach Krajowego Planu Odbudowy sfinansowanego przez Unię Europejską „Budowa hali i wyposażenie w linię do przerobu i
konfekcjonowania kiełków fasoli Mung oraz montaż paneli fotowoltaicznych w celu zasilenia linii mrożenia”.
Przedsięwzięcie ma za zadanie rozszerzenie działalności prowadzonej w zakładzie o
produkcję mrożonych kiełków fasoli Mung.
Celem przedsięwzięcia jest istotne poszerzenie działalności Uniflory o
przetwarzanie we własnym zakresie produkowanych świeżych kiełków fasoli Mung.
Efektem projektu jest wyeliminowanie procesu przekazywania do usługowego
mrożenia kiełków przez podmioty zewnętrzne.
Korzyścią wdrożonego projektu jest skrócenie łańcucha dostaw (wyeliminowanie
pośredniego ogniwa przetwarzania) oraz zmniejszenie kosztów transportu (wywóz
kiełków świeżych do przetwarzania.
Całkowita wartość netto przedsięwzięcia wynosi 3 766 960,73 zł
Wartość dofinansowania z UE wynosi 1 883 480,36 zł

UNIFLORA Sp. z o. o. realizuje projekt badawczo-rozwojowy w ramach Programu Inteligentny Rozwój 2014 – 2020
„Linia pilotażowa do produkcji kiełków słonecznika o podwyższonych parametrach jakościowych.”
Celem projektu jest wdrożenie wyników prac badawczo-rozwojowych, efektem których będzie powstanie rozwiązania pozwalającego na zaspokojenie potrzeb klientów w zakresie dostępności żywności funkcjonalnej o podwyższonych parametrach jakościowych.
Wartość całkowita projektu: 11 959 793.75
Dofinansowanie projektu z UE: 6 402 118.76
Okres realizacji: 2019 – 2022

UNIFLORA Sp. z o. o. realizuje projekt badawczo-rozwojowy w ramach Programu Inteligentny Rozwój 2014 – 2020
„Kompleksowa energooszczędna linia pilotażowa do produkcji kiełków warzywnych o podwyższonych parametrach jakościowych.”
Celem projektu jest wdrożenie wyników prac badawczo-rozwojowych, efektem których będzie zbudowanie prototypu kompleksowej linii technologicznej, która w sposób ciągły bez zakłóceń pozwoli na produkcję kiełków warzywnych o powtarzalnej jakości, polepszonej jakości mikrobiologicznej, wykorzystującej odzyskane ciepło technologiczne.
Wartość całkowita projektu: 10 851 208.73
Dofinansowanie projektu z UE: 7 376 967.70
Okres realizacji: 2017 – 2020
Załączniki:


Głównym celem projektu realizowanego w okresie 03.11.2017 – 30.04.2020 „Kompleksowa energooszczędna linia pilotażowa do produkcji kiełków warzywnych o podwyższonych parametrach jakościowych” realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014–2020 było przeprowadzenie prac badawczo-rozwojowych mających za zadanie wypracowanie rozwiązań techniczno-technologicznych, dzięki którym nastąpi poprawa jakości handlowej kiełków fasoli Mung.
W wyniku badań ustalono, że kluczowym czynnikiem warunkującym oczekiwaną jakość kiełków fasoli Mung jest utrzymanie odpowiedniego rozkładu temperatury nasion w fazie kiełkowania i w fazie elongacji kiełków. Utrzymanie tego parametru jest możliwe dzięki odpowiedniej kombinacji czynników: temperatury wody oraz ilości i częstotliwości jej dostarczania. Przebadano również wpływ zmienności kombinacji tych parametrów w różnych etapach cyklu produkcyjnego na jakość handlową kiełków.
W efekcie przeprowadzonych badań opracowano schemat zmienności kombinacji parametrów temperatury oraz ilości i częstotliwości podlewania wodą w różnych etapach wzrostu pozwalający na uzyskanie odpowiedniej jakości kiełków fasoli Mung. Dzięki doborowi odpowiednich parametrów technologicznych uzyskano powtarzalną jakość kiełków o odpowiedniej długości i masie. Wyeliminowany został problem „nitkowatości” oraz zbyt długich kiełków, które sprawiają problemy przy pakowaniu automatycznym.
W trakcie projektu przeprowadzone zostały również badania w zakresie możliwości efektywnego odzysku ciepła z procesów biologicznych oraz możliwości jego wykorzystania w procesie produkcji kiełków fasoli Mung. Poddano analizie potencjał odzyskiwanego ciepła i możliwości użycia do podgrzania wody zimnej pobieranej ze studni głębinowej. Przeprowadzono szereg badań eksperymentalnych oraz dokonano obliczeń symulacyjnych z wykorzystaniem opracowanego modelu. Przeprowadzono badania rozkładu temperatury w czasie wzrostu kiełków, w wyniku których stwierdzono, że tempo wzrostu temperatury kiełków jest zmienne w czasie cyklu produkcyjnego i zależy od stadium wzrostu.
W wyniku prac badawczych przeprowadzonych w ramach projektu został wypracowany model potencjału odzysku ciepła z kiełkowania nasion, który pozwala na efektywne zbilansowanie potrzeb energetycznych produkcji kiełków fasoli Mung z uwzględnieniem energii pozyskanej z procesów biologicznych. W ramach projektu wypracowano również rozwiązania pozwalające na zabezpieczenie procesu produkcyjnego przed ryzkiem nagłych przerw w dostawach prądu mogących skutkować koniecznością utylizacji ilości z całego cyklu produkcyjnego.
Realizowany projekt pozytywnie wpłynął na zmniejszenie obciążenia środowiska. Dzięki wprowadzonym rozwiązaniom innowacyjnym zmniejszono ilość odpadów organicznych, zmniejszono pobór energii potrzebny do realizacji produkcji oraz zmniejszono emisję CO2 poprzez zastosowanie odnawialnych źródeł energii.