Liokiełki i liozioła do obiadu
Gotowane, smażone czy po prostu puree z ziemniaków to najczęstszy dodatek do polskich domowych obiadów. Jeśli szukasz odmiany, spróbuj przepisów z liofilizowanymi ziołami i kiełkami, które odmienią każde danie! Autorytet kulinarny Małgorzato Puzio podejmuje wyzwanie i…
Liofilizowane kiełki z lodami
Kiełki kojarzą się zazwyczaj z potrawami wytrawnymi, ewentualnie z warzywnymi lub owocowymi smoothie. Dodając je do różnego rodzaju potraw, dostarczasz swojemu organizmowi nie tylko wielu witamin, ale przede wszystkim moc smaku! A co jeśli dodamy je do lodów? Okazuje się, że lody nie muszą być przekąską niedającą naszemu organizmowi żadnych wartości odżywczych. Mogą być orzeźwiające, smaczne i zdrowe! W kolejnym przepisie Małgorzata Puzio, autorytet kulinarny przygotowuje lody z użyciem liofilizowanych kiełków słonecznika, kandyzowanych owoców, migdałów oraz liofilizowanej mięty. Brzmi smacznie? Też tak myślimy. Zapraszamy do oglądania.
Naturalna kuchnia
Naturalność w kuchni to niezwykle cenna rzecz. Zaprezentuje Wam to Małgorzata Puzio, dziennikarka oraz aktorka z wieloletnim doświadczeniem. „Alfabet kulinarny Kurta Schellera” czy „Na ostrzu noża” to programy, gdzie scenariusze wychodziły właśnie spod jej ręki. Lata…
Kiełki dobre dla urody? Oczywiście!
Powoli czujecie wiosnę za rogiem? Bo my tak. Po zimowym okresie, gdzie często jesteśmy narażeni na zmiany temperatur, zimny wiatr, nasze włosy i skóra potrzebują silnej regeneracji. Na szczęście jest wiele sposobów na to, by przywrócić im witalność. Czas na przygotowanie planu działania! Od czego zaczynamy?
Kiełki — zastrzyk zdrowia!
Warto sobie uzmysłowić, że z tej maleńkiej rośliny wyrasta dojrzała. Z niepozornego nasiona wyrasta pęd, w którym koncentruje się wszystko to, co najlepsze!
Zakiełkuj w sobie dobre przyzwyczajenia!
Przepełnione przychodnie lekarskie, apteki zapełnione chorymi, kichający pasażerowie tramwajów i autobusów? To popularny obecnie widok. Jesteśmy w pełni sezonu zimowego. Na dworze chłodna aura wraz ze zwiększoną wilgotnością powietrza i częstymi wiatrami zdecydowanie sprzyjają zachorowaniom. Jak się bronić przed wirusami?
Alfalfa — z czym to się je?
Alf-al-fa – ojciec wszelkiego pożywienia, szczególnie polecana jest wegetarianom i sportowcom. Jakie korzyści możemy mieć jedząc ją regularnie?
Pora na kiełki pora
Parafrazując Benedykta Chmielowskiego „Por jaki jest, każdy widzi” — ale czy wiecie jakie znaczenie mają dla zdrowia kiełki pora?
Lebiodka dobra na wszystko?
Lebiodka pospolita to popularnie nazywane oregano. Zioło ma wiele właściwości kulinarnych, ale też i zdrowotnych. Lecznicze zalety oregano nie są wyjątkiem, a może nawet być jednym z ziół, do którego zwrócisz się o pomoc.
TOP 5 kiełków na odchudzanie
Styczeń kojarzy się z noworocznymi postanowieniami. Postanowień może być wiele — niektórzy z nas chcą schudnąć, poczuć się lekko, zdrowo się odżywiać, dlatego zrobiliśmy porównanie składu kiełków. Po co? By wybrać te z najniższym indeksem kalorycznym. Chcecie zobaczyć, które kiełki możecie jeść bez obaw? Zobaczcie!
Fasola mung — fakty
Kiełki fasoli mung są nieocenionym źródłem białka. Z powodzeniem możesz je stosować na surowo, ale też jako dodatek w potrawach kuchni chińskiej i wietnamskiej. Dobrze smakują na zimno, jak i gorąco. Jakie jeszcze mają wartości?
Zdrowe postanowienie noworoczne
Początek roku to dla większości z nas czas, w którym wiele sobie obiecujemy: „Od stycznia zaczynam dietę”, „Od Nowego Roku będę się zdrowo odżywiać”, „W 2020 będę ….”, a tutaj możemy sobie wybrać jacy będziemy. Zdrowi? Silni? Szczuplejsi? Oto dowody na to, że w tych postanowieniach pomoże Wam jedzenie kiełków. Niemożliwe? A jednak!
Zioła na Święta
Potrawy świąteczne swoim rozprzestrzeniającym się po całym domu aromatem tworzą wyjątkową atmosferę. Nie mogą obyć się one bez ziół, które nadają im charakterystyczny smak. Dzisiaj przedstawiamy przepisy na klasyczne jak i alternatywne świąteczne potrawy z wykorzystaniem tradycyjnych ziół oraz takich, które na pierwszy rzut oka mogą kojarzyć się bardziej z wiosenną sałatką niż wigilijnym daniem.
10 ciekawostek o kiełkach, które Cię zaskoczą
Każdy wie, że kiełki są zdrowe i warto je często jeść. Pomocne w czasie diety, niskokaloryczne, o wyjątkowych walorach smakowych. Czy mogą jeszcze czymś zaskoczyć? Zaraz się przekonacie!
Strażniczka odporności — rukola
W okresie jesienno-zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na spadek odporności organizmu, dlatego tak ważne jest, abyśmy sięgali po zdrowe i pełnowartościowe posiłki jaki dodatki do nich. Jednym z nich jest rukola czyli rokietta siewna.
Melisa — nie tylko na sen
O melisie pisano już w starożytności. Uczeni uważali, że jest to roślina przywracająca siły witalne organizmu. Zapach działa wabiąco na pszczoły, dlatego często można znaleźć ją w pobliżu pasiek. Pewnie każdy wie, że ma ona działanie uspokajające, ale czy tylko?
Tajemnicze liofilizowanie
Liofilizacja to sposób utrwalania produktów, które są nieodporne na ogrzewanie. Ten proces gwarantuje zachowanie właściwości fizycznych, biologicznych i chemicznych danego produktu. Ze względu na szybkie przygotowanie i oszczędność miejsca posiłki liofilizowane jedli kosmonauci i himalaiści.
Szpinak receptą na zdrowie
W Twojej diecie brakuje potasu, żelaza, kwasu foliowego, lub witaminy C? Zacznij jeść szpinak!
Jeżeli szpinak będzie częściej w naszej diecie może nam zastąpić wiele farmaceutyków.
Wieczne przyprawy
Świeże zioła to jedne z najpopularniejszych przypraw wykorzystywanych w domowej kuchni. Ich świeży smak i aromat idealnie komponują się z wieloma dodatkami i podstawowymi składnikami dań. Oprócz tego pięknie zdobią kuchenne parapety czy balkonowe ogródki. Nie ma nic przyjemniejszego niż świeża bazylia dodana do sosu pomidorowego lub kilka listków miętych wrzuconych do dzbanka z lodowatą wodą. Niewielu jednak wie, że te wyjątkowe rośliny obecne są w jadłospisie człowieka już podobno od prawie 500 000 lat.
Clean eating – trend czy świadome żywienie?
Czysta dieta lub inaczej dieta czystego jedzenia polega na wyeliminowaniu żywności wysoko przetworzonej podczas przygotowywania codziennych posiłków. Wzbudza ona wiele kontrowersji – jej skrajne odmiany i brak nadzoru specjalisty w stosowaniu diety mogą doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, szczególnie u dzieci.
Postanowienie – Będę jadł zdrowo!
Początek roku mobilizuje każdego do stawiania przed sobą nowych celów, także tych związanych z codzienną dietą. Niestety, nie łatwo jest z dnia na dzień przestawić swoje nawyki żywieniowe na nowe tory, a organizm przekonać do odstawienia szkodliwych produktów. Jak przekonać siebie, a może z czasem swoich bliskich do tego, że zdrowa żywność to nie tylko modny trend?
Zdrowie w zarodku – kiełki w domowej kuchni
Nie tylko pogoda oddziałuje na nasze samopoczucie, również składniki codziennej diety stanowią kluczowy element wpływający na organizm. Pozytywny nastrój i lepszy wygląd mogą zapewnić świeże i zdrowe warzywa, w tym także kiełki.
Ciągle doskonalimy jakość, bezpieczeństwo produktu
Wszystko zaczęło się od idei produkcji świeżych kiełków, które mogą trafić ze sklepów prosto na stoły klientów. W ciągu dwudziestu lat staliśmy się liderem, który dostarcza produkty najwyższej, zawsze gwarantowanej jakości.