Ryba pieczona w sosie pomidorowym

4 porcja

45 minut

łatwe

4 ste­ki z bia­łej ryby
sól i pieprz
6 łyżek oli­wy
2 śred­nie cebu­le prze­kro­jo­ne na pól i pokro­jo­ne
w talar­ki
2 drob­no posie­ka­ne ząb­ki czosn­ku
1 posie­ka­na łody­ga sele­ra
1 mar­chew­ka obra­na i pokro­jo­na w cien­kie pla­ster­ki
225 g obra­nych i posie­ka­nych pomi­do­rów
125 ml wody
ósem­ki cytry­ny (opcjo­nal­nie)
oraz 2 łyż­ki drob­no posie­ka­nej świe­żej natki pie­trusz­ki do przy­bra­nia
garść kieł­ków brokułu

Ste­ki ryb­ne dopraw do sma­ku solą i pie­przem, przy­kryj i odstaw na bok.
Oli­wę roz­grzej w garn­ku na śred­nim ogniu. Dodaj cebu­lę, czo­snek, seler i mar­chew­kę. Smaż, aż cebu­la się zeszkli. Dopraw solą i pie­przem. Dokład­nie wymie­szaj. Przy­kryj pokryw­ką i duś na wol­nym ogniu przez 20 minut.

Nie­wiel­ką ilość sosu prze­nieś na dno naczy­nia, w któ­rym będziesz piec rybę. Na sosie uło­żyć rybę i zalej resz­tą sosu z warzywami. 

Piecz przez 30 minut w pie­kar­ni­ku roz­grza­nym do 180°C, aż ryba zacznie się roz­pa­dać. Poda­waj z kieł­ka­mi rzodkiewki.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Warzywne chipsy

Warzywne chipsy

Warzyw­ne czip­sy­bu­ra­ki, pie­trusz­ka mar­chew sól i pieprz 2 gałąz­ki świe­że­go roz­ma­ry­nu oli­wa Skład­ni­ki Guaca­mo­le: awo­ka­do sok z cytry­ny 2 ząb­ki czosn­ku sól i pieprz Skład­ni­ki dip pomi­do­ro­wy: 1 doj­rza­ły duży pomi­dor 1 mała czer­wo­na cebu­la sól i pieprz Dodat­ki: feta kiełki…

Sałatka z gruszką

Sałatka z gruszką

Sałat­ka z gruszką2 grusz­ki, świe­że lub w occie8 pla­ster­ków szyn­ki doj­rze­wa­ją­ce­jo­pa­ko­wa­nie sałat róż­ne­go rodza­ju­ser camem­bert­garść orze­chów wło­skich­garść kieł­ków rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:4 łyż­ki oliwy4 łyżecz­ki musz­tar­dy Dijon1 łyż­ka mio­du­sok z poło­wy cytrynysól…

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

Sko­rup­ki ziem­nia­cza­ne z pysz­nym wnętrzem6 śred­nich ziemniakówoliwasólpieprz1 opa­ko­wa­nie śmie­tan­ko­we­go sera­kil­ka suszo­nych pomidorów4 pla­stry wędzo­ne­go łoso­sia­kieł­ki rzod­kiew­kiU­myj dobrze ziem­nia­ki, a następ­nie natrzyj je oli­wą, solą oraz pie­przem i piecz przez około…

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

War­stwo­wa sałat­ka z tuń­czy­kiem i żół­tym serem4 jaj­ka 100 g sera żół­te­go 1 pusz­ka tuń­czy­ka w sosie wła­snym 8 łyżek majo­ne­zu kieł­ki jar­mu­żu pół pusz­ki kuku­ry­dzy pół pusz­ki grosz­ku sól pie­przW­szyst­kie skład­ni­ki musi­my odpo­wied­nio przy­go­to­wać. Świet­nym pomy­słem na podanie…

Super chrupiące placki ziemniaczane

Super chrupiące placki ziemniaczane

Super chru­pią­ce plac­ki ziemniaczane6 ziemniaków2 jajka1 łyż­ka mąki pszennej1 mała cebula1 ząbek czosn­ku (opcjonalnie)sólpieprzolej do sma­że­nia­kwa­śna śmie­ta­na­kieł­ki bro­ku­łu­Obra­ne ziem­nia­ki ście­ra­my na tar­ce. Dla uzy­ska­nia róż­nej kon­sy­sten­cji war­to zetrzeć je na różnych…

Skip to content