Burrito z ryżem i grillowanym indykiem

4 porcje

25 minut

łatwe

1 czer­wo­na papry­ka
2 łody­gi sele­ra
1 świe­że czer­wo­ne chil­li
6 dymek
2 ząb­ki czosn­ku
1 pęczek świe­żej kolen­dry
oli­wa
sól mor­ska
świe­żo zmie­lo­ny czar­ny pieprz
1 opa­ko­wa­nie ugo­to­wa­ne­go ryżu
1 cytry­na, skór­ka i sok
250 g goto­wa­ne­go indy­ka
3 czu­ba­te łyż­ki sosu bar­be­cue
4 duże tor­til­le
30 g sera feta

Do poda­nia:
jogurt natu­ral­ny
ostry sos chil­li 
2 duże gar­ści kieł­ków pora

Łody­gi sele­ra oraz papry­kę pokrój na 1 cm kawał­ki. Z chil­li usuń pest­ki i drob­no pokrój, a następ­nie drob­no posie­kaj cebu­lę, czo­snek obierz i rów­nież drob­no posie­kaj lub prze­ci­śnij przez pra­skę. Zbierz liście kolen­dry i odstaw na póź­niej. W tym momen­cie wyko­rzy­staj jej łody­gi, po pro­stu drob­no je pokrój. 

Wszyst­kie posie­ka­ne warzy­wa prze­łóż na dużą patel­nię, z kil­ko­ma łyż­ka­mi oli­wy, szczyp­tą soli i pie­przu. Smaż przez oko­ło 5 minut lub do mięk­ko­ści, mie­sza­jąc. Dodaj skór­kę z cytry­ny oraz sok — gotuj przez kolej­ne 5 minut lub do uzy­ska­nia zło­te­go kolo­ru.W mię­dzy­cza­sie wrzuć kawał­ki indy­ka na patel­nię, dodaj sos bar­be­cue i gotuj przez 5 do 10 minut, aż będzie chru­pią­cy i lek­ko karmelizowany.

Tor­til­le pod­grzej na suchej patel­ni, a następ­nie podziel i ułóż rów­ne ilo­ści ryżu i indy­ka na jed­nej stro­nie każ­dej tor­til­li. Posyp zacho­wa­ny­mi liść­mi kolen­dry i pokrusz na wierzch fetę. Zwiń je, cho­wa­jąc po jed­nej stro­nie, aby uzy­skać czte­ry otwar­te burrito. 

Poda­waj z por­cją jogur­tu, ostrym sosem chil­li oraz kieł­ka­mi pora, któ­re świet­nie dopeł­nia­ją całości.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Zielona bomba witamin

Zielona bomba witamin

Zie­lo­na bom­ba witamin1,5 szklan­ka wody 2 pomarańcze1 cytry­na lub 1 limonka3 gar­ści jar­mu­żu 2 grusz­ki 2 kiwi2 gar­ści kieł­ków bro­ku­ła­Sło­wem wstę­pu, nim zacznie­my przy­go­to­wać nasze smo­othie, kil­ka powo­dów dla­cze­go wła­śnie z jar­mu­żem? Jest nisko­ka­lo­rycz­ny i boga­ty w…

Warzywne chipsy

Warzywne chipsy

Warzyw­ne czip­sy­bu­ra­ki, pie­trusz­ka mar­chew sól i pieprz 2 gałąz­ki świe­że­go roz­ma­ry­nu oli­wa Skład­ni­ki Guaca­mo­le: awo­ka­do sok z cytry­ny 2 ząb­ki czosn­ku sól i pieprz Skład­ni­ki dip pomi­do­ro­wy: 1 doj­rza­ły duży pomi­dor 1 mała czer­wo­na cebu­la sól i pieprz Dodat­ki: feta kiełki…

Sałatka z gruszką

Sałatka z gruszką

Sałat­ka z gruszką2 grusz­ki, świe­że lub w occie8 pla­ster­ków szyn­ki doj­rze­wa­ją­ce­jo­pa­ko­wa­nie sałat róż­ne­go rodza­ju­ser camem­bert­garść orze­chów wło­skich­garść kieł­ków rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:4 łyż­ki oliwy4 łyżecz­ki musz­tar­dy Dijon1 łyż­ka mio­du­sok z poło­wy cytrynysól…

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

Sko­rup­ki ziem­nia­cza­ne z pysz­nym wnętrzem6 śred­nich ziemniakówoliwasólpieprz1 opa­ko­wa­nie śmie­tan­ko­we­go sera­kil­ka suszo­nych pomidorów4 pla­stry wędzo­ne­go łoso­sia­kieł­ki rzod­kiew­kiU­myj dobrze ziem­nia­ki, a następ­nie natrzyj je oli­wą, solą oraz pie­przem i piecz przez około…

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

War­stwo­wa sałat­ka z tuń­czy­kiem i żół­tym serem4 jaj­ka 100 g sera żół­te­go 1 pusz­ka tuń­czy­ka w sosie wła­snym 8 łyżek majo­ne­zu kieł­ki jar­mu­żu pół pusz­ki kuku­ry­dzy pół pusz­ki grosz­ku sól pie­przW­szyst­kie skład­ni­ki musi­my odpo­wied­nio przy­go­to­wać. Świet­nym pomy­słem na podanie…

Skip to content