Pikantna sałatka z ciecierzycy i świeżych warzyw

4 porcje

25 minut

łatwe

pusz­ka cie­cie­rzy­cy
2 małe ogór­ki 
2 duże pomi­do­ry 
240 g rzod­kie­wek 
1 czer­wo­na papry­ka, pozba­wio­na pestek 
mała czer­wo­na cebu­la
garść liści kolen­dry z łodyż­ka­mi, gru­bo posie­ka­nych 
garść gru­bo posie­ka­nej natki pie­trusz­ki 
90 ml oli­wy 
otar­ta skór­ka z 1 cytry­ny 
2 łyż­ki soku z cytry­ny 
12 łyżek octu sher­ry 
1 ząbek czosn­ku, prze­ci­śnię­ty przez pra­skę 
1 łyżecz­ka drob­ne­go cukru do wypie­ków 
1 łyżecz­ka mie­lo­ne­go kar­da­mo­nu 1,5 łyżecz­ki mie­lo­ne­go zie­la angiel­skie­go 
1 łyżecz­ka mie­lo­ne­go kumi­nu 
jogurt grec­ki (według uzna­nia)
garść kieł­ków rzodkiewki

Cie­cie­rzy­cę odcedź na sit­ku. Pokrój ogór­ki, pomi­do­ry, rzod­kiew­ki i papry­kę w nie­wiel­ką kost­kę. Cebu­lę posie­kaj w drob­ną, kost­kę. Wymie­szaj razem wszyst­kie skład­ni­ki sałat­ki, doda­jąc kolen­drę i pietruszkę. 

W sło­iku lub innym zakrę­ca­nym pojem­ni­ku wymie­szaj dobrze 75 ml oli­wy, sok i skór­kę z cytry­ny, ocet, czo­snek i cukier. Dopraw dres­sing solą i pie­przem, polej nim sałat­kę i lek­ko wymie­szaj. Wysyp na pół­mi­sek kar­da­mon, zie­le angiel­skie, kumin i 4 łyżecz­ki soli. Do tej aro­ma­tycz­nej mie­szan­ki dorzu­caj stop­nio­wo ugo­to­wa­ną cie­cie­rzy­cę, by przy­pra­wy dobrze pokry­ły wszyst­kie ziarna.

Roz­grzej pozo­sta­łą oli­wę na patel­ni na śred­nim ogniu i pod­smaż lek­ko cie­cie­rzy­cę 2–3 minu­ty, deli­kat­nie potrzą­sa­jąc patel­nią, żeby ziar­na usma­ży­ły się rów­no­mier­nie i nie przy­war­ły do patel­ni. Odstaw cie­cie­rzy­cę z ognia i przy­kryj, żeby utrzy­ma­ła tem­pe­ra­tu­rę. Podziel sałat­kę mię­dzy czte­ry tale­rze, aran­żu­jąc ją tak, by zacho­wa­ła kształt koła. 

Na warzy­wa roz­łóż kieł­ki rzod­kiew­ki, by doda­ły wię­cej świe­żo­ści i chrup­ko­ści, a na sam śro­dek nałóż cie­płą, pikant­ną cie­cie­rzy­cę. Jeśli chcesz, żeby sałat­ka była bar­dziej śmie­tan­ko­wa, możesz ude­ko­ro­wać ją grec­kim jogurtem.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content