Zupa Caprese

4 porcje

40 minut

ŁATWY

1 głów­ka czosn­ku
1 kg doj­rza­łych pomi­do­rów
oli­wa 
4 suszo­ne pomi­do­ry 
1 łyż­ka brą­zo­we­go cukru
garść liści bazy­lii 
1½ łyż­ki czer­wo­ne­go octu win­ne­go
4 krom­ki chle­ba na zakwa­sie
2 x 125 g kulek moz­za­rel­li
garść kieł­ków sło­necz­ni­ka
sól i pieprz

Roz­grzej pie­kar­nik do 200ºC. Prze­krój czo­snek na pół i umieść w dużej bryt­fan­nie wraz z pomi­do­ra­mi. Dopraw solą, pie­przem oraz polej spo­rą ilo­ścią oli­wy i piecz w pie­kar­ni­ku przez 25 minut lub do momen­tu, aż pomi­do­ry pęk­ną. Po upie­cze­niu zostaw je do osty­gnię­cia.

Wyci­śnij pie­czo­ny czo­snek ze skór­ki i włóż do blen­de­ra z pie­czo­ny­mi i suszo­ny­mi pomi­do­ra­mi. Dopraw cukrem, bazy­lią, octem i 1 łyż­ką oli­wy. Blen­duj całość do gład­ko­ści, a następ­nie odłóż na bok, aby osią­gnę­ło tem­pe­ra­tu­rę poko­jo­wą. Roz­grzej na patel­ni nie­co oli­wy i usmaż z obu stron krom­ki chle­ba.Poda­waj zupę w tem­pe­ra­tu­rze poko­jo­wej z poło­wą roz­dar­tej kul­ki moz­za­rel­li pośrod­ku tale­rza. Zwieńcz całość kieł­ka­mi sło­necz­ni­ka, świe­żym czar­nym pie­przem i mżaw­ką oli­wy, z chle­bem na boku do maczania.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Warzywne chipsy

Warzywne chipsy

Warzyw­ne czip­sy­bu­ra­ki, pie­trusz­ka mar­chew sól i pieprz 2 gałąz­ki świe­że­go roz­ma­ry­nu oli­wa Skład­ni­ki Guaca­mo­le: awo­ka­do sok z cytry­ny 2 ząb­ki czosn­ku sól i pieprz Skład­ni­ki dip pomi­do­ro­wy: 1 doj­rza­ły duży pomi­dor 1 mała czer­wo­na cebu­la sól i pieprz Dodat­ki: feta kiełki…

Sałatka z gruszką

Sałatka z gruszką

Sałat­ka z gruszką2 grusz­ki, świe­że lub w occie8 pla­ster­ków szyn­ki doj­rze­wa­ją­ce­jo­pa­ko­wa­nie sałat róż­ne­go rodza­ju­ser camem­bert­garść orze­chów wło­skich­garść kieł­ków rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:4 łyż­ki oliwy4 łyżecz­ki musz­tar­dy Dijon1 łyż­ka mio­du­sok z poło­wy cytrynysól…

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

Sko­rup­ki ziem­nia­cza­ne z pysz­nym wnętrzem6 śred­nich ziemniakówoliwasólpieprz1 opa­ko­wa­nie śmie­tan­ko­we­go sera­kil­ka suszo­nych pomidorów4 pla­stry wędzo­ne­go łoso­sia­kieł­ki rzod­kiew­kiU­myj dobrze ziem­nia­ki, a następ­nie natrzyj je oli­wą, solą oraz pie­przem i piecz przez około…

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

War­stwo­wa sałat­ka z tuń­czy­kiem i żół­tym serem4 jaj­ka 100 g sera żół­te­go 1 pusz­ka tuń­czy­ka w sosie wła­snym 8 łyżek majo­ne­zu kieł­ki jar­mu­żu pół pusz­ki kuku­ry­dzy pół pusz­ki grosz­ku sól pie­przW­szyst­kie skład­ni­ki musi­my odpo­wied­nio przy­go­to­wać. Świet­nym pomy­słem na podanie…

Super chrupiące placki ziemniaczane

Super chrupiące placki ziemniaczane

Super chru­pią­ce plac­ki ziemniaczane6 ziemniaków2 jajka1 łyż­ka mąki pszennej1 mała cebula1 ząbek czosn­ku (opcjonalnie)sólpieprzolej do sma­że­nia­kwa­śna śmie­ta­na­kieł­ki bro­ku­łu­Obra­ne ziem­nia­ki ście­ra­my na tar­ce. Dla uzy­ska­nia róż­nej kon­sy­sten­cji war­to zetrzeć je na różnych…

Skip to content