Chilli con carne do karmienia tłumów
10 porcji
2–3 godziny
ŁATWY
2 papryczki jalapeño
2 czerwone cebule
4 ząbki czosnku
1 pęczek świeżej kolendry
3 świeże czerwone papryczki chilli
oliwa
2 marchewki
1½ łyżki wędzonej papryki
1 laska cynamonu
1 łyżka kminku
500 g mielonej wieprzowiny
500 g mielonej wołowiny
4 x 400 g puszek pomidorów
3 papryki o mieszanych kolorach
2 x puszki fasoli
Opcjonalnie:
kilka łyżek jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
Zacznij od przygotowania składników: obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Kolendrę drobno posiekaj razem z łodygami, to w nich jest najwięcej aromatu i smaku. Papryczki jalapeño drobno pokrój. Czas na smażenie: rozgrzej na dużej patelni łyżkę oleju, dodaj cebulę, czosnek, kolendrę i większość jalapeño, a następnie gotuj przez 10 minut lub do momentu, aż cebula będzie miękka, ale nie zabarwiona. Obierz i drobno posiekaj marchewki i dodaj do smażących się już składników. Czas na przyprawy, które są kluczowe dla tego dania. Dodaj wędzoną paprykę, cynamon i połowę nasion kminku i smaż przez kolejne 5 minut.
Dodaj mięso, rozbijając je drewnianą łyżką, a następnie gotuj przez 5 minut lub do momentu, aż cały płyn odparuje, a mięso się zrumieni. Dołóż pomidory, rozbijając je drewnianą łyżką. Dopraw solą morską i czarnym pieprzem i zagotuj. Teraz chilli potrzebuje czasu by nabrać mocy, zatem zmniejsz ogień i zostaw pod przykryciem na 1 do 2 godzin lub do zredukowania się płynu.
W międzyczasie zgrilluj papryki, ostrożnie trzymając je szczypcami nad płomieniem lub umieszczając w piekarniku w temperaturze 200 stopni, obracaj regularnie, do czasu aż skórka stanie się zwęglona. Przygotowane papryki włóż do miski, przykryj pokrywką i pozostaw na 5–10 minut, by zadziałała para, która pozwoli z łatwością zdjąć skórkę. Pokrój papryki w paski (odrzucając oczywiście gniazda z pestkami) i dodaj do chilli.
Dodatkiem do tego dania będzie pyszna prażona fasola. Zacznij jej przygotowanie od podprażenia na suchej patelni kminku (około 2 minuty). Dodaj 2 łyżki oliwy i dołóż odcedzoną fasolę i smaż do czasu, aż fasola podpraży się (podrzucaj regularnie). Dopraw do smaku i przełóż do miski do serwowania.
Dopraw chilli do smaku, usuń laskę cynamonu, a następnie rozrzuć zarezerwowane świeże jalapeño, kilka listków kolendry oraz dużą ilość kiełków. Dodaliśmy tym razem dla kontrastu łagodne kiełki lucerny. Spróbujcie wykończyć danie kilkoma kleksami jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany. Wasza rodzina pokocha ten przepis. Smacznego!
Produkty z przepisu
GOTOWANIE

Warzywne chipsy
Warzywne czipsyburaki, pietruszka marchew sól i pieprz 2 gałązki świeżego rozmarynu oliwa Składniki Guacamole: awokado sok z cytryny 2 ząbki czosnku sól i pieprz Składniki dip pomidorowy: 1 dojrzały duży pomidor 1 mała czerwona cebula sól i pieprz Dodatki: feta kiełki…

Sałatka z gruszką
Sałatka z gruszką2 gruszki, świeże lub w occie8 plasterków szynki dojrzewającejopakowanie sałat różnego rodzajuser camembertgarść orzechów włoskichgarść kiełków rzodkiewki Składniki sos:4 łyżki oliwy4 łyżeczki musztardy Dijon1 łyżka miodusok z połowy cytrynysól…

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem
Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem6 średnich ziemniakówoliwasólpieprz1 opakowanie śmietankowego serakilka suszonych pomidorów4 plastry wędzonego łososiakiełki rzodkiewkiUmyj dobrze ziemniaki, a następnie natrzyj je oliwą, solą oraz pieprzem i piecz przez około…

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem
Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem4 jajka 100 g sera żółtego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 8 łyżek majonezu kiełki jarmużu pół puszki kukurydzy pół puszki groszku sól pieprzWszystkie składniki musimy odpowiednio przygotować. Świetnym pomysłem na podanie…

Super chrupiące placki ziemniaczane
Super chrupiące placki ziemniaczane6 ziemniaków2 jajka1 łyżka mąki pszennej1 mała cebula1 ząbek czosnku (opcjonalnie)sólpieprzolej do smażeniakwaśna śmietanakiełki brokułuObrane ziemniaki ścieramy na tarce. Dla uzyskania różnej konsystencji warto zetrzeć je na różnych…