Taco z wołowiną

6 porcji

60 minut

ŁATWY

1 cebu­la
1 czer­wo­na papry­ka
1 zie­lo­na papry­ka
oli­wa
2 ząb­ki czosn­ku
1 szczyp­ta papry­ki
1½ łyżecz­ki kmin­ku
500 g dobrej jako­ści mie­lo­nej woło­wi­ny
250 ml bulio­nu woło­we­go
12 kuku­ry­dzia­nych łupin taco

SALSA
2 doj­rza­łe pomi­do­ry
1 cebu­la dym­ka
3 gałąz­ki świe­żej kolen­dry
limon­ka

GUACAMOLE
2 doj­rza­łe awo­ka­do
½ limon­ki
2 łyż­ki sto­ło­we crème fra­îche
sól i pieprz

duża garść kieł­ków rzodkiewki

Cebu­lę oraz papry­kę oczyść i pokrój w kost­kę. Usmaż je razem na nie­wiel­kiej ilo­ści oli­wy. Wystar­czy by zmię­kły. Następ­nie, obierz, drob­no pokrój i dodaj czo­snek wraz z papry­ką w prosz­ku i kmin­kiem i gotuj przez 1–2 minu­ty. Dodaj woło­wi­nę i mie­szaj, aż się zru­mie­ni.
Wlej wywar, przy­kryj i gotuj przez oko­ło 45 minut, aż farsz zre­du­ku­je się i nabie­rze peł­ni smaku.

Roz­grzej pie­kar­nik do 180ºC.W przy­pad­ku sal­sy wystar­czy jedy­nie z grub­sza posie­kać pomi­do­ry i liście kolen­dry, a cebu­lę dym­kę wraz ze szczy­pior­kiem drob­no pokroić.

Następ­nie zbierz razem liście kolen­dry i z grub­sza je posie­kaj. Połącz z sokiem z limon­ki i dopraw do sma­ku i wymie­szaj.Jeśli cho­dzi o guaca­mo­le to jego przy­go­to­wa­nie jest bar­dzo pro­ste i szyb­kie: wyj­mij awo­ka­do z łupi­ny i roz­gnieć widel­cem. Wci­śnij w nie sok z poło­wy limon­ki, dodaj crème fra­îche, dopraw i deli­kat­nie wymieszaj.

Roz­łóż łupi­ny taco na bla­sze do pie­cze­nia i umieść w pie­kar­ni­ku na 3–4 minu­ty, aż będą chrupiące.

Napeł­nij musz­le mię­sem, sal­są, guaca­mo­le i dużą ilo­ścią kieł­ków rzod­kiew­ki, któ­re dodat­ko­wo doda­dzą jesz­cze więk­szej chrup­ko­ści i nie­co ostro­ści. Ułóż taco­sy na tale­rzu i ciesz się wido­kiem Two­ich bli­skich, któ­rzy z chę­cią będą zaja­dać się tym daniem.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content