Sycylijska Caponata

4 porcje

45 minut

łatwe

oko­ło 6 śred­nich ziem­nia­ków, pokro­jo­nych w cien­kie pla­stry
4 łyż­ki mle­ka
85 g sera ched­dar, drob­no star­te­go
1 łyż­ka ole­ju rze­pa­ko­we­go
2 cebu­le, drob­no posie­ka­ne
4 łyżecz­ki octu bal­sa­micz­ne­go
pół szklan­ki bulio­nu warzyw­ne­go
2 czer­wo­ne papry­ki, obra­ne i posie­ka­ne
2 pusz­ki pomi­do­rów
2 bakła­ża­ny, prze­kro­jo­nych na pół
kil­ka róży­czek bro­ku­łów
kil­ka list­ków natki pie­trusz­ki, posie­ka­nej
3 ząb­ki czosn­ku, drob­no star­te
garść oli­wek, bez pestek, pokro­jo­nych na poło­wę
2 łyżecz­ki kaparów

Zacznij od przy­go­to­wa­nia ziem­nia­ków, któ­re gotuj w oso­lo­nej wodzie przez oko­ło 10 minut. Następ­nie odcedź, włóż do miski (nie martw się, jeśli tro­chę się roz­pad­ną), dodaj mle­ko i poło­wę sera. Roz­grzej pie­kar­nik do 180 stop­ni. Roz­grzej olej na dużej patel­ni i usmaż cebu­lę oraz papry­kę aż zmięk­ną. Dodaj bakła­ża­na, chwi­lę pod­smaż razem, a następ­nie dodaj łyż­kę octu bal­sa­micz­ne­go, pół szklan­ki bulio­nu, pomi­do­ry z pusz­ki i czo­snek. Przy­kryj i gotuj przez 20 minut lub do cza­su, gdy bakła­żan zmięk­nie. Jeśli będzie taka potrze­ba dodaj tro­chę wody lub bulionu.

Zdej­mij patel­nię z ognia, dodaj oliw­ki, kapa­ry i natkę pie­trusz­ki. Prze­nieś całość do naczy­nia żaro­od­por­ne­go, przy­kryj ziem­nia­ka­mi i posyp pozo­sta­łym serem.Piecz capo­na­tę przez 30–40 minut, aż wierzch będzie chru­pią­cy i zło­ty. W mię­dzy­cza­sie ugo­tuj w oso­lo­nej wodzie różycz­ki bro­ku­ła. Na koniec posyp zapie­kan­kę obfi­cie kieł­ka­mi bro­ku­ła. Doda­dzą nie­co ostro­ści i chrup­ko­ści, a przede wszyst­kim to dodat­ko­wa por­cja wita­min! Poda­waj capo­na­tę razem z ugo­to­wa­ny­mi różycz­ka­mi bro­ku­ła. Szyb­kie i smacz­ne danie gotowe!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content