Maślana bułka z kiszonymi burakami, kozim serem i z bazyliowym pesto

4 porcje

30 minut

łatwe

4 buł­ki maśla­ne
masło do sma­że­nia
4 kiszo­ne bura­ki
1 mar­chew­ka
ser kozi
garść orze­chów (np. orzesz­ki ziem­ne nie­so­lo­ne)
duża garść kieł­ków jarmużu

Roz­grzej patel­nię i upraż na niej orzesz­ki ziem­ne. Pod­rzu­caj nimi czę­sto i uwa­żaj na tem­pe­ra­tu­rę, bo szyb­ko moż­na je przy­pa­lić :slightly_smiling_face: Czas przy­go­to­wać warzy­wa, któ­re będą grać w naszej kanap­ce głów­ną rolę: bura­ki i mar­chew­kę pokrój w dłu­gie i cien­kie zapał­ki. Wymie­szaj je razem z pokru­szo­nym serem kozim i upra­żo­ny­mi orzesz­ka­mi ziem­ny­mi. Sól i pieprz jak zawsze do sma­ku. To jest nadzie­nie naszej kanap­ki, któ­re już jest pysz­ne, ale pod­ra­su­je­my je dodat­ko­wo domo­wym pesto bazyliowym. 

Pista­cje zmik­suj z bazy­lią, ole­jem oraz dwo­ma ząb­ka­mi czosn­ku. Oczy­wi­ście dopraw do sma­ku. Buł­kę roze­tnij i wewnętrz­ną stro­ną pod­smaż na maśle, następ­nie posma­ruj pesto i nałóż spo­rą ilość pokro­jo­nych bura­ków i mar­chew­ki z serem. Na wierzch ułóż dużą ilość kieł­ków jar­mu­żu, któ­re doda­dzą dodat­ko­wej ostro­ści. Jedz, póki cie­płe. Smacznego!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Warzywne chipsy

Warzywne chipsy

Warzyw­ne czip­sy­bu­ra­ki, pie­trusz­ka mar­chew sól i pieprz 2 gałąz­ki świe­że­go roz­ma­ry­nu oli­wa Skład­ni­ki Guaca­mo­le: awo­ka­do sok z cytry­ny 2 ząb­ki czosn­ku sól i pieprz Skład­ni­ki dip pomi­do­ro­wy: 1 doj­rza­ły duży pomi­dor 1 mała czer­wo­na cebu­la sól i pieprz Dodat­ki: feta kiełki…

Sałatka z gruszką

Sałatka z gruszką

Sałat­ka z gruszką2 grusz­ki, świe­że lub w occie8 pla­ster­ków szyn­ki doj­rze­wa­ją­ce­jo­pa­ko­wa­nie sałat róż­ne­go rodza­ju­ser camem­bert­garść orze­chów wło­skich­garść kieł­ków rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:4 łyż­ki oliwy4 łyżecz­ki musz­tar­dy Dijon1 łyż­ka mio­du­sok z poło­wy cytrynysól…

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

Sko­rup­ki ziem­nia­cza­ne z pysz­nym wnętrzem6 śred­nich ziemniakówoliwasólpieprz1 opa­ko­wa­nie śmie­tan­ko­we­go sera­kil­ka suszo­nych pomidorów4 pla­stry wędzo­ne­go łoso­sia­kieł­ki rzod­kiew­kiU­myj dobrze ziem­nia­ki, a następ­nie natrzyj je oli­wą, solą oraz pie­przem i piecz przez około…

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

War­stwo­wa sałat­ka z tuń­czy­kiem i żół­tym serem4 jaj­ka 100 g sera żół­te­go 1 pusz­ka tuń­czy­ka w sosie wła­snym 8 łyżek majo­ne­zu kieł­ki jar­mu­żu pół pusz­ki kuku­ry­dzy pół pusz­ki grosz­ku sól pie­przW­szyst­kie skład­ni­ki musi­my odpo­wied­nio przy­go­to­wać. Świet­nym pomy­słem na podanie…

Super chrupiące placki ziemniaczane

Super chrupiące placki ziemniaczane

Super chru­pią­ce plac­ki ziemniaczane6 ziemniaków2 jajka1 łyż­ka mąki pszennej1 mała cebula1 ząbek czosn­ku (opcjonalnie)sólpieprzolej do sma­że­nia­kwa­śna śmie­ta­na­kieł­ki bro­ku­łu­Obra­ne ziem­nia­ki ście­ra­my na tar­ce. Dla uzy­ska­nia róż­nej kon­sy­sten­cji war­to zetrzeć je na różnych…

Skip to content