Kasza gryczana zapiekana z serem

4 porcje

1 godzina

łatwe

30 dag kaszy gry­cza­nej palo­nej
1 1/2 raz tyle wody ile wyno­si obję­tość kaszy
1 łyż­ka ole­ju do goto­wa­nia kaszy
1 łyż­ka ole­ju do posma­ro­wa­nia pół­mi­ska
40 dag sera twa­ro­go­we­go
2 żółt­ka
1/8 l śmie­ta­ny
sól i pieprz
garść kieł­ków jarmużu

Kaszę ugo­tuj na syp­ko w wodzie z dodat­kiem ole­ju oraz soli dla sma­ku. Gdy kasza gotu­je się przy­go­tuj pół­mi­sek do zapie­ka­nia, nasma­ruj go ole­jem, aby danie nie przy­war­ło w cza­sie pie­cze­nia. Ugo­to­wa­ną kaszę podziel na dwie por­cje, jed­ną z nich ułóż rów­ną war­tą na natłusz­czo­nym pół­mi­sku. Kolej­ną war­stwą jest utar­ty ser twa­ro­go­wy z żółt­kiem oraz solą i pie­przem dla sma­ku. Całość przy­kryj resz­tą kaszy i wyrów­naj. Śmie­ta­nę oraz żółt­ko połącz ze sobą (nie zapo­mi­na­jąc o przy­pra­wach), zalej zapie­kan­kę i piecz w 180 ° C przez 20 minut. Danie wykończ spo­rą gar­ścią kieł­ków jar­mu­żu, któ­re doda­dzą jej pikant­ne­go posmaku.

A poza tym czyż nie wyglą­da­ją pięknie? 🙂

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Warzywne chipsy

Warzywne chipsy

Warzyw­ne czip­sy­bu­ra­ki, pie­trusz­ka mar­chew sól i pieprz 2 gałąz­ki świe­że­go roz­ma­ry­nu oli­wa Skład­ni­ki Guaca­mo­le: awo­ka­do sok z cytry­ny 2 ząb­ki czosn­ku sól i pieprz Skład­ni­ki dip pomi­do­ro­wy: 1 doj­rza­ły duży pomi­dor 1 mała czer­wo­na cebu­la sól i pieprz Dodat­ki: feta kiełki…

Sałatka z gruszką

Sałatka z gruszką

Sałat­ka z gruszką2 grusz­ki, świe­że lub w occie8 pla­ster­ków szyn­ki doj­rze­wa­ją­ce­jo­pa­ko­wa­nie sałat róż­ne­go rodza­ju­ser camem­bert­garść orze­chów wło­skich­garść kieł­ków rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:4 łyż­ki oliwy4 łyżecz­ki musz­tar­dy Dijon1 łyż­ka mio­du­sok z poło­wy cytrynysól…

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

Sko­rup­ki ziem­nia­cza­ne z pysz­nym wnętrzem6 śred­nich ziemniakówoliwasólpieprz1 opa­ko­wa­nie śmie­tan­ko­we­go sera­kil­ka suszo­nych pomidorów4 pla­stry wędzo­ne­go łoso­sia­kieł­ki rzod­kiew­kiU­myj dobrze ziem­nia­ki, a następ­nie natrzyj je oli­wą, solą oraz pie­przem i piecz przez około…

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

War­stwo­wa sałat­ka z tuń­czy­kiem i żół­tym serem4 jaj­ka 100 g sera żół­te­go 1 pusz­ka tuń­czy­ka w sosie wła­snym 8 łyżek majo­ne­zu kieł­ki jar­mu­żu pół pusz­ki kuku­ry­dzy pół pusz­ki grosz­ku sól pie­przW­szyst­kie skład­ni­ki musi­my odpo­wied­nio przy­go­to­wać. Świet­nym pomy­słem na podanie…

Super chrupiące placki ziemniaczane

Super chrupiące placki ziemniaczane

Super chru­pią­ce plac­ki ziemniaczane6 ziemniaków2 jajka1 łyż­ka mąki pszennej1 mała cebula1 ząbek czosn­ku (opcjonalnie)sólpieprzolej do sma­że­nia­kwa­śna śmie­ta­na­kieł­ki bro­ku­łu­Obra­ne ziem­nia­ki ście­ra­my na tar­ce. Dla uzy­ska­nia róż­nej kon­sy­sten­cji war­to zetrzeć je na różnych…

Skip to content