Carpaccio z buraka z kozim serem i kiełkami brokułu

4 porcje

1 godzina

łatwe

2 śred­nie bura­ki ćwi­kło­we
mała garść orze­chów pinio­wych
mała garść kieł­ków bro­ku­ła
100 g ulu­bio­ne­go sera koziego

Skład­ni­ki na sos:
5 łyżek oli­wy
sok z połów­ki cytry­ny
świe­żo mie­lo­ny pieprz
sól

Car­pac­cio z bura­ka, to po pro­stu pie­czo­ne bura­ki, któ­re nale­ży cie­niut­ko pokro­ić w pla­ster­ki i roz­ło­żyć na dużym talerzu.

Zacznij od upie­cze­nia bura­ków. Zawiń każ­dy w folie alu­mi­nio­wą i piecz w pie­kar­ni­ku przez oko­ło 1 godzi­nę, w tem­pe­ra­tu­rze 220 °C. (Dłu­gość pie­cze­nia zale­ży od wiel­ko­ści bura­ków. Spraw­dzaj wyka­łacz­ką, czy są już mięk­kie.) Aby upra­żyć orzesz­ki pinio­we, wystar­czy wrzu­cić je na dobrze roz­grza­ną patel­nię, ale bez doda­wa­nia tłusz­czu. Orze­chy będą goto­we, gdy wyczu­jesz cha­rak­te­ry­stycz­ny i przy­jem­ny orze­cho­wy zapach. Pra­że­nie trwa nie wię­cej niż minu­tę. Orzesz­ki roz­łóż na pla­strach bura­ka, następ­nie dodaj ulu­bio­ny kozi ser, któ­ry świet­nie kom­po­nu­je się z bura­ka­mi. Aby wykoń­czyć danie: dodaj kieł­ki bro­ku­łu, któ­re doda­dzą lek­kiej pikant­no­ści. Całość polej sosem z dobrej oli­wy, soku z cytry­ny. Car­pac­cio z bura­ków to świet­na sałat­ka czy przy­staw­ka, któ­ra robi wra­że­nie swo­im wyglą­dem oraz smakiem!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content