Zupa ziemniaczano-porowa z kiełkami jarmużu

4 porcje

45 minut — 1 godzina

łatwe

Na zupę:
450g obra­nych ziem­nia­ków, gru­bo posie­ka­nych
3–4 duże pory, oczysz­czo­ne, przy­cię­te i gru­bo posie­ka­ne
2 łyż­ki masła
6 szkla­nek bulio­nu dro­bio­we­go
1–2 łyż­ki soku z cytry­ny
1/2 szklan­ki kwa­śnej śmie­ta­ny 12%
1 łyżecz­ka soli

Na przy­bra­nie:
1/2 obra­ne­go ziem­nia­ka, drob­no pokro­jo­ne­go w pla­stry
1 łyżecz­ka oli­wy z oli­wek
1 łyż­ka drob­no posie­ka­ne­go pora
1/2 szklan­ki kieł­ków jarmużu

Przy­bra­nie:

Pie­kar­nik roz­grzej do 160 stop­ni. Bla­chę wyłóż papie­rem do pie­cze­nia. Wymie­szaj ręcz­nie w misce pla­stry ziem­nia­ków skro­pio­ne oli­wą z oli­wek. Ziem­nia­ki wyłóż na wcze­śniej przy­go­to­wa­ną bla­chę i posyp solą. Piecz w pie­kar­ni­ku przez oko­ło 30 minut, co jakiś czas je prze­krę­ca­jąc tak, by całe się zaru­mie­ni­ły. Gdy będą goto­we wyj­mij je i ostudź.

Zupa:

Roz­grzej masło na śred­nim ogniu w garn­ku z gru­bym dnem. Wrzuć ziem­nia­ki i kawał­ki pora. Mie­szaj aż zaczną brą­zo­wieć. Jeśli jest taka koniecz­ność pod­lej je deli­kat­nie bulio­nem dro­bio­wym, żeby się nie przypaliły.

Gdy warzy­wa będą goto­we dodaj cały bulion dro­bio­wy i dopro­wadź do wrze­nia. Gotuj na wol­nym ogniu przez 30–40 minut lub do momen­tu, aż ziem­nia­ki będą miękkie.

Całość zblen­duj, naj­le­piej blen­de­rem ręcz­nym, na małym ogniu. Wymie­szaj ze śmie­ta­ną. Dodaj sok z cytry­ny i dopraw solą do smaku.

Zupę nalej do misek, ułóż ziem­nia­cza­ne chip­sy i posie­ka­ny por, a na koniec posyp kieł­ka­mi jarmużu.

Goto­we – smacznego!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content