Zupa ziemniaczano-porowa z kiełkami jarmużu

4 porcje

45 minut — 1 godzina

łatwe

Na zupę:
450g obra­nych ziem­nia­ków, gru­bo posie­ka­nych
3–4 duże pory, oczysz­czo­ne, przy­cię­te i gru­bo posie­ka­ne
2 łyż­ki masła
6 szkla­nek bulio­nu dro­bio­we­go
1–2 łyż­ki soku z cytry­ny
1/2 szklan­ki kwa­śnej śmie­ta­ny 12%
1 łyżecz­ka soli

Na przy­bra­nie:
1/2 obra­ne­go ziem­nia­ka, drob­no pokro­jo­ne­go w pla­stry
1 łyżecz­ka oli­wy z oli­wek
1 łyż­ka drob­no posie­ka­ne­go pora
1/2 szklan­ki kieł­ków jarmużu

Przy­bra­nie:

Pie­kar­nik roz­grzej do 160 stop­ni. Bla­chę wyłóż papie­rem do pie­cze­nia. Wymie­szaj ręcz­nie w misce pla­stry ziem­nia­ków skro­pio­ne oli­wą z oli­wek. Ziem­nia­ki wyłóż na wcze­śniej przy­go­to­wa­ną bla­chę i posyp solą. Piecz w pie­kar­ni­ku przez oko­ło 30 minut, co jakiś czas je prze­krę­ca­jąc tak, by całe się zaru­mie­ni­ły. Gdy będą goto­we wyj­mij je i ostudź.

Zupa:

Roz­grzej masło na śred­nim ogniu w garn­ku z gru­bym dnem. Wrzuć ziem­nia­ki i kawał­ki pora. Mie­szaj aż zaczną brą­zo­wieć. Jeśli jest taka koniecz­ność pod­lej je deli­kat­nie bulio­nem dro­bio­wym, żeby się nie przypaliły.

Gdy warzy­wa będą goto­we dodaj cały bulion dro­bio­wy i dopro­wadź do wrze­nia. Gotuj na wol­nym ogniu przez 30–40 minut lub do momen­tu, aż ziem­nia­ki będą miękkie.

Całość zblen­duj, naj­le­piej blen­de­rem ręcz­nym, na małym ogniu. Wymie­szaj ze śmie­ta­ną. Dodaj sok z cytry­ny i dopraw solą do smaku.

Zupę nalej do misek, ułóż ziem­nia­cza­ne chip­sy i posie­ka­ny por, a na koniec posyp kieł­ka­mi jarmużu.

Goto­we – smacznego!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Warzywne chipsy

Warzywne chipsy

Warzyw­ne czip­sy­bu­ra­ki, pie­trusz­ka mar­chew sól i pieprz 2 gałąz­ki świe­że­go roz­ma­ry­nu oli­wa Skład­ni­ki Guaca­mo­le: awo­ka­do sok z cytry­ny 2 ząb­ki czosn­ku sól i pieprz Skład­ni­ki dip pomi­do­ro­wy: 1 doj­rza­ły duży pomi­dor 1 mała czer­wo­na cebu­la sól i pieprz Dodat­ki: feta kiełki…

Sałatka z gruszką

Sałatka z gruszką

Sałat­ka z gruszką2 grusz­ki, świe­że lub w occie8 pla­ster­ków szyn­ki doj­rze­wa­ją­ce­jo­pa­ko­wa­nie sałat róż­ne­go rodza­ju­ser camem­bert­garść orze­chów wło­skich­garść kieł­ków rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:4 łyż­ki oliwy4 łyżecz­ki musz­tar­dy Dijon1 łyż­ka mio­du­sok z poło­wy cytrynysól…

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

Sko­rup­ki ziem­nia­cza­ne z pysz­nym wnętrzem6 śred­nich ziemniakówoliwasólpieprz1 opa­ko­wa­nie śmie­tan­ko­we­go sera­kil­ka suszo­nych pomidorów4 pla­stry wędzo­ne­go łoso­sia­kieł­ki rzod­kiew­kiU­myj dobrze ziem­nia­ki, a następ­nie natrzyj je oli­wą, solą oraz pie­przem i piecz przez około…

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

War­stwo­wa sałat­ka z tuń­czy­kiem i żół­tym serem4 jaj­ka 100 g sera żół­te­go 1 pusz­ka tuń­czy­ka w sosie wła­snym 8 łyżek majo­ne­zu kieł­ki jar­mu­żu pół pusz­ki kuku­ry­dzy pół pusz­ki grosz­ku sól pie­przW­szyst­kie skład­ni­ki musi­my odpo­wied­nio przy­go­to­wać. Świet­nym pomy­słem na podanie…

Super chrupiące placki ziemniaczane

Super chrupiące placki ziemniaczane

Super chru­pią­ce plac­ki ziemniaczane6 ziemniaków2 jajka1 łyż­ka mąki pszennej1 mała cebula1 ząbek czosn­ku (opcjonalnie)sólpieprzolej do sma­że­nia­kwa­śna śmie­ta­na­kieł­ki bro­ku­łu­Obra­ne ziem­nia­ki ście­ra­my na tar­ce. Dla uzy­ska­nia róż­nej kon­sy­sten­cji war­to zetrzeć je na różnych…

Skip to content