Wegetariański ramen z brokułami i kiełkami mung

4 porcje

30 minut

łatwe

2 jaj­ka
1 litr bulio­nu warzywnego
szczyp­ta chil­li (opcjo­nal­nie)
1 łyżecz­ka ole­ju seza­mo­we­go (opcjo­nal­nie)
sos sojo­wy
1 bro­kuł
1 mała kapu­sta pekińska
1 opa­ko­wa­nie maka­ro­nu do ramen (lub inne­go maka­ro­nu do potraw orientalnych)
1 opa­ko­wa­nie kieł­ków faso­li mung Uniflora
1/2 pęcz­ka dymki
1 łyż­ka sezamu

Jaj­ka ugo­tuj na pół­twar­do: włóż do zim­nej wody, od momen­tu zago­to­wa­nia gotuj 5–6 minut. Bro­kuł podziel na różycz­ki, kapu­stę pokrój w paski, dym­kę posie­kaj sko­śnie na 2–3 cm kawałki.

W ron­del­ku zago­tuj bulion, dodaj chil­li i olej seza­mo­wy, dopraw do sma­ku sosem sojo­wym, włóż różycz­ki bro­ku­ła i gotuj przez 4–5 minut. Na minu­tę przed koń­cem goto­wa­nia włóż kapu­stę pekińską.

W mię­dzy­cza­sie przy­go­tuj maka­ron wg prze­pi­su na opakowaniu.

Wyłóż maka­ron do mise­czek, obok maka­ro­nu połóż warzy­wa z bulio­nu, zalej bulio­nem, włóż do każ­dej misecz­ki połów­kę jaj­ka oraz kieł­ki. Posyp wszyst­ko dym­ką i sezamem.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Zielona bomba witamin

Zielona bomba witamin

Zie­lo­na bom­ba witamin1,5 szklan­ka wody 2 pomarańcze1 cytry­na lub 1 limonka3 gar­ści jar­mu­żu 2 grusz­ki 2 kiwi2 gar­ści kieł­ków bro­ku­ła­Sło­wem wstę­pu, nim zacznie­my przy­go­to­wać nasze smo­othie, kil­ka powo­dów dla­cze­go wła­śnie z jar­mu­żem? Jest nisko­ka­lo­rycz­ny i boga­ty w…

Warzywne chipsy

Warzywne chipsy

Warzyw­ne czip­sy­bu­ra­ki, pie­trusz­ka mar­chew sól i pieprz 2 gałąz­ki świe­że­go roz­ma­ry­nu oli­wa Skład­ni­ki Guaca­mo­le: awo­ka­do sok z cytry­ny 2 ząb­ki czosn­ku sól i pieprz Skład­ni­ki dip pomi­do­ro­wy: 1 doj­rza­ły duży pomi­dor 1 mała czer­wo­na cebu­la sól i pieprz Dodat­ki: feta kiełki…

Sałatka z gruszką

Sałatka z gruszką

Sałat­ka z gruszką2 grusz­ki, świe­że lub w occie8 pla­ster­ków szyn­ki doj­rze­wa­ją­ce­jo­pa­ko­wa­nie sałat róż­ne­go rodza­ju­ser camem­bert­garść orze­chów wło­skich­garść kieł­ków rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:4 łyż­ki oliwy4 łyżecz­ki musz­tar­dy Dijon1 łyż­ka mio­du­sok z poło­wy cytrynysól…

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

Sko­rup­ki ziem­nia­cza­ne z pysz­nym wnętrzem6 śred­nich ziemniakówoliwasólpieprz1 opa­ko­wa­nie śmie­tan­ko­we­go sera­kil­ka suszo­nych pomidorów4 pla­stry wędzo­ne­go łoso­sia­kieł­ki rzod­kiew­kiU­myj dobrze ziem­nia­ki, a następ­nie natrzyj je oli­wą, solą oraz pie­przem i piecz przez około…

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

War­stwo­wa sałat­ka z tuń­czy­kiem i żół­tym serem4 jaj­ka 100 g sera żół­te­go 1 pusz­ka tuń­czy­ka w sosie wła­snym 8 łyżek majo­ne­zu kieł­ki jar­mu­żu pół pusz­ki kuku­ry­dzy pół pusz­ki grosz­ku sól pie­przW­szyst­kie skład­ni­ki musi­my odpo­wied­nio przy­go­to­wać. Świet­nym pomy­słem na podanie…

Skip to content