Zupa dyniowa z dodatkiem świeżej kolendry

4–5 porcji

1 godzina

łatwe

dynia (ok. 600 g.)
pół pęcz­ka świe­żej kolen­dry
kost­ka bulio­nu dro­bio­we­go
1 cebu­la
100 ml. śmie­ta­ny 36%
3 szt. goź­dzi­ków
1/2 łyżecz­ki cyna­mo­nu
pieprz i sól
miód
1 łyż­ka mąki
1 łyż­ka masła
pest­ki dyni
woda

Umy­tą dynię prze­krój na czte­ry czę­ści i wydrąż miąższ. Wstaw do pie­kar­ni­ka nagrza­ne­go do 180 stop­ni na 15 minut. Po wyję­ciu zetnij skó­rę. Cebu­lę pokrój na cząstki.

W garn­ku roz­puść masło, pod­smaż cebu­lę. Oprósz mąką, dodaj przy­pra­wy, miód. Pro­duk­ty wymie­szaj i zalej szklan­ką wody. Zagotuj.

Dodaj kost­kę bulio­nu, włóż upie­czo­ną dynię i uzu­peł­nij litrem wody.

Gotuj 25–30 minut na wol­nym ogniu, dodaj śmie­ta­nę i zmiksuj

Dodaj posie­ka­ną kolen­drę i pest­ki dyni. 

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Warzywne chipsy

Warzywne chipsy

Warzyw­ne czip­sy­bu­ra­ki, pie­trusz­ka mar­chew sól i pieprz 2 gałąz­ki świe­że­go roz­ma­ry­nu oli­wa Skład­ni­ki Guaca­mo­le: awo­ka­do sok z cytry­ny 2 ząb­ki czosn­ku sól i pieprz Skład­ni­ki dip pomi­do­ro­wy: 1 doj­rza­ły duży pomi­dor 1 mała czer­wo­na cebu­la sól i pieprz Dodat­ki: feta kiełki…

Sałatka z gruszką

Sałatka z gruszką

Sałat­ka z gruszką2 grusz­ki, świe­że lub w occie8 pla­ster­ków szyn­ki doj­rze­wa­ją­ce­jo­pa­ko­wa­nie sałat róż­ne­go rodza­ju­ser camem­bert­garść orze­chów wło­skich­garść kieł­ków rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:4 łyż­ki oliwy4 łyżecz­ki musz­tar­dy Dijon1 łyż­ka mio­du­sok z poło­wy cytrynysól…

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

Sko­rup­ki ziem­nia­cza­ne z pysz­nym wnętrzem6 śred­nich ziemniakówoliwasólpieprz1 opa­ko­wa­nie śmie­tan­ko­we­go sera­kil­ka suszo­nych pomidorów4 pla­stry wędzo­ne­go łoso­sia­kieł­ki rzod­kiew­kiU­myj dobrze ziem­nia­ki, a następ­nie natrzyj je oli­wą, solą oraz pie­przem i piecz przez około…

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

War­stwo­wa sałat­ka z tuń­czy­kiem i żół­tym serem4 jaj­ka 100 g sera żół­te­go 1 pusz­ka tuń­czy­ka w sosie wła­snym 8 łyżek majo­ne­zu kieł­ki jar­mu­żu pół pusz­ki kuku­ry­dzy pół pusz­ki grosz­ku sól pie­przW­szyst­kie skład­ni­ki musi­my odpo­wied­nio przy­go­to­wać. Świet­nym pomy­słem na podanie…

Super chrupiące placki ziemniaczane

Super chrupiące placki ziemniaczane

Super chru­pią­ce plac­ki ziemniaczane6 ziemniaków2 jajka1 łyż­ka mąki pszennej1 mała cebula1 ząbek czosn­ku (opcjonalnie)sólpieprzolej do sma­że­nia­kwa­śna śmie­ta­na­kieł­ki bro­ku­łu­Obra­ne ziem­nia­ki ście­ra­my na tar­ce. Dla uzy­ska­nia róż­nej kon­sy­sten­cji war­to zetrzeć je na różnych…

Skip to content