Jesienne curry z dyni i kiełków fasoli Mung

1–2 porcje

15 — 20 minut

łatwe

1 łyż­ka ole­ju (naj­le­piej seza­mo­wy lub ara­chi­do­wy)
1 nie­du­ża cebu­la pokro­jo­na na pla­ster­ki
4 łyż­ki czer­wo­nej pasty cur­ry
1 pusz­ka (400 ml) mlecz­ka koko­so­we­go
1 łyżecz­ka sosu ryb­ne­go
2 łyż­ki brą­zo­we­go cukru
1/2 szklan­ki wody
500g dyni obra­nej i pokro­jo­nej w gru­bą kost­kę
1 opa­ko­wa­nie kieł­ków faso­li Mung Uni­flo­ra
garść świe­żych liści szpi­na­ku
1 cytry­na pokro­jo­na na cząst­ki lub plasterki

Roz­grzej w woku olej na śred­nim ogniu. Włóż cebu­lę i smaż przez 3–4 minu­ty. Dodaj pastę cur­ry i pod­sma­żaj mie­sza­jąc przez następ­ną minu­tę. Dodaj mlecz­ko koko­so­we, sos ryb­ny, cukier i wodę.

Dodaj dynię, zago­tuj i duś przez oko­ło 20 minut – do momen­tu kie­dy dynia jest mięk­ka. Dodaj kieł­ki faso­li mung i szpi­nak, deli­kat­nie zamie­szaj aż cały szpi­nak zmięknie.

Ser­wuj z ryżem (naj­le­piej jaśmi­no­wym) posy­pa­ne orzesz­ka­mi ziem­ny­mi z cząst­ką cytryny.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Zielona bomba witamin

Zielona bomba witamin

Zie­lo­na bom­ba witamin1,5 szklan­ka wody 2 pomarańcze1 cytry­na lub 1 limonka3 gar­ści jar­mu­żu 2 grusz­ki 2 kiwi2 gar­ści kieł­ków bro­ku­ła­Sło­wem wstę­pu, nim zacznie­my przy­go­to­wać nasze smo­othie, kil­ka powo­dów dla­cze­go wła­śnie z jar­mu­żem? Jest nisko­ka­lo­rycz­ny i boga­ty w…

Warzywne chipsy

Warzywne chipsy

Warzyw­ne czip­sy­bu­ra­ki, pie­trusz­ka mar­chew sól i pieprz 2 gałąz­ki świe­że­go roz­ma­ry­nu oli­wa Skład­ni­ki Guaca­mo­le: awo­ka­do sok z cytry­ny 2 ząb­ki czosn­ku sól i pieprz Skład­ni­ki dip pomi­do­ro­wy: 1 doj­rza­ły duży pomi­dor 1 mała czer­wo­na cebu­la sól i pieprz Dodat­ki: feta kiełki…

Sałatka z gruszką

Sałatka z gruszką

Sałat­ka z gruszką2 grusz­ki, świe­że lub w occie8 pla­ster­ków szyn­ki doj­rze­wa­ją­ce­jo­pa­ko­wa­nie sałat róż­ne­go rodza­ju­ser camem­bert­garść orze­chów wło­skich­garść kieł­ków rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:4 łyż­ki oliwy4 łyżecz­ki musz­tar­dy Dijon1 łyż­ka mio­du­sok z poło­wy cytrynysól…

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

Sko­rup­ki ziem­nia­cza­ne z pysz­nym wnętrzem6 śred­nich ziemniakówoliwasólpieprz1 opa­ko­wa­nie śmie­tan­ko­we­go sera­kil­ka suszo­nych pomidorów4 pla­stry wędzo­ne­go łoso­sia­kieł­ki rzod­kiew­kiU­myj dobrze ziem­nia­ki, a następ­nie natrzyj je oli­wą, solą oraz pie­przem i piecz przez około…

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

War­stwo­wa sałat­ka z tuń­czy­kiem i żół­tym serem4 jaj­ka 100 g sera żół­te­go 1 pusz­ka tuń­czy­ka w sosie wła­snym 8 łyżek majo­ne­zu kieł­ki jar­mu­żu pół pusz­ki kuku­ry­dzy pół pusz­ki grosz­ku sól pie­przW­szyst­kie skład­ni­ki musi­my odpo­wied­nio przy­go­to­wać. Świet­nym pomy­słem na podanie…

Skip to content