Kasza jęczmienna z kiełkami fasoli Mung

4 porcje

15 minut

łatwe

200 g kaszy jęcz­mien­nej (2 woreczki)
garść kieł­ków faso­li mung
2 ząb­ki czosn­ku posiekane
1 duża czer­wo­na cebu­la pokro­jo­na w kostkę
pęczek szczy­pior­ku posiekany
100 g świe­żych liści szpinaku
sól himalajska
świe­żo mie­lo­ny pieprz
1 łyżecz­ka lubczyku
1/2 łyżecz­ki gorczycy
1/2 łyżecz­ki kozieradki
1 łyżecz­ka cząbru
sos sojowy
1 łyż­ka masła

Ugo­to­wać kaszę wg prze­pi­su na opa­ko­wa­niu. W mię­dzy­cza­sie na patel­ni roz­grzać poło­wę masła, wrzu­cić cebu­lę, lub­czyk, gor­czy­cę, czą­ber i świe­żo zmie­lo­ny pieprz. Sma­żyć na nie­wiel­kim ogniu przez 5 minut cały czas mieszając. 

Dorzu­cić kieł­ki, czo­snek i szczyp­tę soli. Sma­żyć następ­ne pięć minut. Dodać szpi­nak, ugo­to­wa­ną kaszę i kozie­rad­kę. Wymie­szać dokład­nie, zga­sić pal­nik, dodać resz­tę masła i szczypiorek. 

Przy­pra­wić do sma­ku sosem sojo­wym. Wymie­szać i podawać.

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content