Kiełkowe Curry

3–4 porcje

35 minut

łatwe

Sałatka

Do ugotowania kiełków

150 g kieł­ków faso­li Mung lub mie­szan­ki kieł­ków
750 ml wody

reszta składników do curry

2 łyż­ki oleju
½ łyżecz­ki kminku
szczyp­ta asa­fo­eti­dy — opcjonalnie
1 śred­niej wiel­ko­ści posie­ka­na cebula
oko­ło 2 cm kawa­łek imbiru
1 śred­niej wiel­ko­ści pomi­dor, pokro­jo­ny w kostkę
1 lub 2 zie­lo­ne posie­ka­ne chili
½ łyżecz­ki kurkumy
1 łyżecz­ka kolendry
1/ łyżecz­ki przy­pra­wy garam masala
3 łyż­ki posie­ka­nych liści kolendry
sól do smaku

Kiełki

Do szyb­ko­wa­ru włóż kieł­ki i dodaj 2 i pół szklan­ki wody. Zamie­szaj i gotuj pod ciśnie­niem. Gdy ciśnie­nie się usta­bi­li­zu­je otwórz pokryw­kę i sprawdź, czy kieł­ki są mięk­kie. Jeśli uży­wasz mie­szan­ki kieł­ków upew­nij się, że cie­cie­rzy­ca jest odpo­wied­nio ugotowana.

Curry

Pod­grzej olej na patel­ni i dodaj kmi­nek oraz cebu­lę. Mie­szaj aż cebu­la sta­nie się pół­prze­zro­czy­sta lub jasno­brą­zo­wa. Dodaj imbir i czo­snek, smaż przez kil­ka minut. Dołóż pomi­do­ra, chi­li, kur­ku­mę, minek, kolen­drę oraz przy­pra­wę garam masa­la. Cały czas mie­sza­jąc dodaj kieł­ki i dopraw solą.

Jeże­li mie­szan­ka jest byt sucha dodaj odro­bi­nę wody. Patel­nię przy­kryj i duś cur­ry przez oko­ło 10–12 minut. Dodaj posie­ka­ne liście kolen­dry i dobrze zamie­szaj. Moż­na poda­wać z nale­śni­ka­mi lub chle­bem pita.

Goto­we – smacznego!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Warzywne chipsy

Warzywne chipsy

Warzyw­ne czip­sy­bu­ra­ki, pie­trusz­ka mar­chew sól i pieprz 2 gałąz­ki świe­że­go roz­ma­ry­nu oli­wa Skład­ni­ki Guaca­mo­le: awo­ka­do sok z cytry­ny 2 ząb­ki czosn­ku sól i pieprz Skład­ni­ki dip pomi­do­ro­wy: 1 doj­rza­ły duży pomi­dor 1 mała czer­wo­na cebu­la sól i pieprz Dodat­ki: feta kiełki…

Sałatka z gruszką

Sałatka z gruszką

Sałat­ka z gruszką2 grusz­ki, świe­że lub w occie8 pla­ster­ków szyn­ki doj­rze­wa­ją­ce­jo­pa­ko­wa­nie sałat róż­ne­go rodza­ju­ser camem­bert­garść orze­chów wło­skich­garść kieł­ków rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:4 łyż­ki oliwy4 łyżecz­ki musz­tar­dy Dijon1 łyż­ka mio­du­sok z poło­wy cytrynysól…

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

Skorupki ziemniaczane z pysznym wnętrzem

Sko­rup­ki ziem­nia­cza­ne z pysz­nym wnętrzem6 śred­nich ziemniakówoliwasólpieprz1 opa­ko­wa­nie śmie­tan­ko­we­go sera­kil­ka suszo­nych pomidorów4 pla­stry wędzo­ne­go łoso­sia­kieł­ki rzod­kiew­kiU­myj dobrze ziem­nia­ki, a następ­nie natrzyj je oli­wą, solą oraz pie­przem i piecz przez około…

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

War­stwo­wa sałat­ka z tuń­czy­kiem i żół­tym serem4 jaj­ka 100 g sera żół­te­go 1 pusz­ka tuń­czy­ka w sosie wła­snym 8 łyżek majo­ne­zu kieł­ki jar­mu­żu pół pusz­ki kuku­ry­dzy pół pusz­ki grosz­ku sól pie­przW­szyst­kie skład­ni­ki musi­my odpo­wied­nio przy­go­to­wać. Świet­nym pomy­słem na podanie…

Super chrupiące placki ziemniaczane

Super chrupiące placki ziemniaczane

Super chru­pią­ce plac­ki ziemniaczane6 ziemniaków2 jajka1 łyż­ka mąki pszennej1 mała cebula1 ząbek czosn­ku (opcjonalnie)sólpieprzolej do sma­że­nia­kwa­śna śmie­ta­na­kieł­ki bro­ku­łu­Obra­ne ziem­nia­ki ście­ra­my na tar­ce. Dla uzy­ska­nia róż­nej kon­sy­sten­cji war­to zetrzeć je na różnych…

Skip to content