Pierogi z kiełkami fasoli Mung i cebulką

Pyszne pierogi, doskonale sprawdzą się na Wigilijnym stole. Proste w przygotowaniu. Farsz z kiełków fasoli Mung będzie ciekawą alternatywą dla klasycznej kapusty z grzybami czy mięsa.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 1 jajko
  • Ciepła woda

  • Farsz:
  • 2 opakowania kiełków fasoli Mung
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Zarób ciasto pierogowe. Przesiej mąkę, zrób wgłębienie na jajko i podlewając wodą zarabiaj ciasto.
  2. Przygotuj farsz: pokrój kiełki fasoli Mung, posiekaj cebulę.
  3. Cebulkę z czosnkiem podsmaż na patelni i dodaj kiełki. Możesz do farszu dodać surowej jajko. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Uformuj pierogi i nakładaj farsz.
  5. Pierogi gotuj we wrzątku z dodatkiem soli i oleju.
  6. Możesz je podawać z kiełkami fasoli Mung podsmażonymi z bułką tartą.


Smacznego!