Rolada schabowa z kiełkami i świeżą bazylią

Rolada schabowa faszerowana mieszanką kiełków, serwowana z ryżem oraz pomidorami z mozzarellą i bazyliowym sosem pesto.

Składniki:

  • 150g schabu
  • 50g kiełki fasoli Mung
  • 50g kiełki brokuła
  • 50g kiełki rzodkiewki
  • 100g ryż ugotowany
  • 1 jajko
  • świeże zioła tymianku, lubczyku i mięty
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • świeże zioła bazylii

Przygotowanie:

  1. Kiełki fasoli Mung podsmaż na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek ok. 2 min., dopraw solą i pieprzem. Następnie połącz z pozostałymi kiełkami.
  2. Schab rozbij, nałóż farsz i zwiń. Obtocz w mące i w jajku. Usmaż na głębokim tłuszczu.
  3. Ryż wymieszaj ze świeżymi ziołami tymianku, lubczyku i mięty.
  4. Ułóż na talerzu rolady, przygotowany ryż i udekoruj potrawę pomidorami, pesto bazyliowym i serem mozzarellą.

Smacznego!