Spaghetti carbonara z bazylią

Makaron z kremowym sosem carbonara, z dodatkiem boczku i bazylii.

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 300 g chudego wędzonego boczku
  • 3-4 żółtka
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 doniczka bazylii
  • parmezan lub inny ostry ser
  • oliwa
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Wrzucić do blendera wszystkie składniki i "zmiksować na miazgę". Pesto powinno mieć konsystencję sosu.

  1. Makaron ugotuj al dente.
  2. Na rozgrzanej patelni podsmaż na oliwie pokrojony w kostkę boczek.
  3. Do śmietany dodaj żółtka, czosnek, posiekany rozmaryn oraz ser. Wymieszaj.
  4. Wlej sos na patelnię.
  5. Dodaj ugotowany makaron. W razie potrzeby dolej łyżkę wody w której się gotował makaron).
  6. Nie dopuść do wrzenia, by sos się nie zwarzył.
  7. Czosnek, bazylię i oliwę zblenduj.
  8. Nałóż makaron i skrop powstałym sosem z bazylii i czosnku. Posyp danie parmezanem.


Smacznego!