Kiełki Słonecznika

Kiełki słonecznika mają wyrazisty smak niemal identyczny jak pestki słonecznika, uwielbiają go dzieci. Jego chrupiące liście o intensywnym zielonym kolorze są doskonałym dodatkiem do sałatek oraz kanapek. W połączeniu z pastą jajeczną tworzy niepowtarzalny dodatek do chleba. Są one prawdziwą kopalnią składników odżywczych, mineralnych, witamin takich jak: kwas foliowy, Witamina E, B6, B1, Mangan, Miedź. Kiełki słonecznika są również źródłem błonnika pokarmowego. Wielką zaletą naszych produktów jest także to, że nie wymagają obróbki wstępnej i są produktami gotowymi do spożycia.

Wartości odżywcze w 100g produktu

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom Naszych Klientów wykonaliśmy badania w akredytowanym laboratorium pod kątem określenia wartości odżywczych, witamin w naszych produktach. W celach informacyjnych umieściliśmy pełną tabelę wartości odżywczych na etykietach. Wyniki badań dla kiełków słonecznika przedstawiają się następująco:

Wartość energetyczna 208 kJ / 50 kcal
Tłuszcz
  w tym kwasy tłusz. nasycone
2,7g
0,3g
Węglowodany
  w tym cukry
2,3g
1,6g
Błonnik 3,1g
Białko 2,7g
Sól 0g
Witamina E 2,66 mg (22%*)
Tiamina 0,22 mg (20% *)
Witamina B6 0,26 mg (19% *)
Kwas foliowy 30,8 µg (15%*)
Miedź 0,31 mg (31%*)
Mangan 0,33 mg (17%*)

* Dzienne Referencyjne Wartości Spożycia witamin i składników mineralnych (dla osoby dorosłej)

Polecane przepisy