Kolendra

Kolendra

  Kolen­dra ma słod­ka­wy smak, z wyczu­wal­ną nut­ką cytru­so­wą. Uży­wa się jej jako przy­pra­wy do sała­tek, ryżu, pie­czo­ne­go mię­sa, do prze­two­rów warzyw­nych, sosów oraz dań ryb­nych. Jej smak łago­dzi smak zupy warzyw­ne, takie jak gro­cho­wa,...
Pietruszka

Pietruszka

  Pie­trusz­ka ma korzen­ny zapach oraz słod­ka­wy i cierp­ki smak. Czę­sto sto­so­wa­na jest jako doda­tek do goto­wych potraw jako deko­ra­cja, ale jest tak­że waż­nym skład­ni­kiem zup i dań mię­snych. W kuch­ni fran­cu­skiej natkę pie­trusz­ki...
Oregano

Oregano

  Ore­ga­no tra­dy­cyj­nie zwa­na lebiod­ką ma przy­jem­ny, aro­ma­tycz­ny zapach i korzen­ny, deli­kat­ny smak. Suszo­ne lub świe­że liście sto­su­je się naj­czę­ściej w kuch­ni wło­skiej, mek­sy­kań­skiej i hisz­pań­skiej, szcze­gól­nie jako...
Majeranek

Majeranek

  Maje­ra­nek ma wyraź­ny, spe­cy­ficz­ny zapach i korzen­ny smak, lek­ko szczy­pią­cy, jed­nak deli­kat­ny i odro­bi­nę słod­ki. Doda­je się go do zup, sała­tek oraz róż­nych potraw mię­snych. Dobrze kom­po­nu­je się z gro­chem, ziem­nia­ka­mi...
Rozmaryn

Rozmaryn

  Roz­ma­ryn ma wyraź­ny słod­ka­wy zapach oraz bar­dzo aro­ma­tycz­ny, lek­ko pikant­ny smak. Świe­że lub suszo­ne liście sto­su­je się jako przy­pra­wę do zup jarzy­no­wych, sała­tek, pie­czo­ne­go mię­sa, ryb i suró­wek. Roz­ma­ryn nada­je przy­jem­ny...
Skip to content