Orzechowy kurczak
z kiełkami fasoli Mung

4 porcje

50 minut

łatwe

Sałatka

1 pierś z kur­cza­ka
2 śred­nie cebu­le
2 łyż­ki sosu sojo­we­go
4 łyż­ki kieł­ków faso­li Mung
garść orze­chów wło­skich
pół szklan­ki bulio­nu
1 łyż­ka ostre­go sosu chi­li
3 cm kawa­łek świe­że­go imbi­ru
1 łyżecz­ka mąki ziem­nia­cza­nej
3 łyż­ki ole­ju
2 łyż­ki wiśnia­ku lub wód­ki
pół łyżecz­ki cukru
sól i pieprz do sma­ku

Kur­cza­ka pokrój w wąskie paski. W misce przy­go­tuj mary­na­tę – łyż­kę ole­ju, wód­kę, sos sojo­wy i sól z pie­przem do sma­ku. Wrzuć kur­cza­ka, dobrze wymie­szaj i odstaw na oko­ło 15 minut do zama­ry­no­wa­nia.

Cebu­lę obierz i pokrój w piór­ka. Do zim­ne­go bulio­nu dodaj cukier, mąkę i sos chi­li. Imbir obierz i pokrój na cien­kie pla­ster­ki.

Na patel­ni roz­grzej łyż­kę ole­ju, dodaj cebu­lę i smaż przez kil­ka minut aż do zeszkle­nia się, jed­nak nie do cał­ko­wi­te­go zmięk­cze­nia. Goto­wą cebu­lę zdej­mij z patel­ni na talerz. Na patel­nię dodaj pozo­sta­ły olej, roz­grzej i wrzuć mię­so razem z orze­cha­mi. Smaż na dużym ogniu aż do momen­tu, gdy wszyst­kie kawał­ki mię­sa zmie­nią kolor. Dodaj cebu­lę, kieł­ki i bulion.

Smaż mak­sy­mal­nie przez 3 minu­ty – aż do zgęst­nie­nia sosu.
Moż­na poda­wać z ryżem i chru­pią­cą surów­ką.

Goto­we – smacz­ne­go!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Letnia sałatka z truskawkami i kiełkami słonecznika

Letnia sałatka z truskawkami i kiełkami słonecznika

Let­nia sałat­ka z tru­skaw­ka­mi i kieł­ka­mi sło­necz­ni­ka­Sa­łat­ka opa­ko­wa­nie kieł­ków sło­necz­ni­ka 2/3 szklan­ki komo­sy ryżo­wej kil­ka dużych świe­żych tru­ska­wek gałąz­ka pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych 1 świe­ży ogó­rek Dres­sing 1 łyż­ka octu bal­sa­micz­ne­go sok z połów­ki cytry­ny 1 łyżecz­ka…

Wiosenna sałatka z kiełkami słonecznika

Wiosenna sałatka z kiełkami słonecznika

Wio­sen­na sałat­ka z mikro­li­ść­mi grosz­ku i owo­ca­mi­Sa­łat­ka 2 gar­ście mikro­li­ści grosz­ku 2 łyżecz­ki musz­tar­dy z dodat­kiem zia­ren gor­czy­cy 3 łyż­ki soku z cytry­ny 2 łyż­ki oli­wy extra vir­gin ½ łyżecz­ki mie­lo­ne­go chi­li ¼ łyżecz­ki soli 1 śred­nia sza­lot­ka 1 kaki ½ owo­cu gra­na­tu…

Tosty z awokado na ostro z pistacjami i kiełkami

Tosty z awokado na ostro z pistacjami i kiełkami

Tosty z awo­ka­do na ostroz pista­cja­mi i kieł­ka­mi­Sa­łat­ka 2 krom­ki chle­ba wieloziarnistego1 doj­rza­łe awokado2 łyż­ki oli­wy z oli­we­k½ limonki2 łyż­ki pistacji1 łyż­ka kieł­ków rzod­kiew­ki­płat­ki czer­wo­nej papry­ki lub chi­li­sól i pieprz do sma­ku­Pi­sta­cje posie­kaj, awo­ka­do obierz i…

Kiełkowe Curry

Kiełkowe Curry

Kieł­ko­we Cur­ry­Sa­łat­ka Do ugo­to­wa­nia kieł­ków 150 g kieł­ków faso­li Mung lub mie­szan­ki kieł­ków 750 ml wody resz­ta skład­ni­ków do cur­ry 2 łyż­ki ole­ju ½ łyżecz­ki kmin­ku szczyp­ta asa­fo­eti­dy — opcjo­nal­nie 1 śred­niej wiel­ko­ści posie­ka­na cebu­la oko­ło 2 cm kawa­łek imbi­ru 1…

Krewetki porowe na dorszu

Krewetki porowe na dorszu

Kre­wet­ki poro­we na dor­szu­Sa­łat­ka 2 łyż­ki soli (koszer­nej) 2 duże pory 4 łyż­ki oli­wy z oli­wek 450 g śred­nich kre­we­tek, opra­wio­nych 500 g dor­sza 1 pusz­ka mlecz­ka koko­so­we­go 1 łyżecz­ka mie­lo­nej sza­lot­ki 2 łyż­ki nie­so­lo­ne­go masła – opcjo­nal­nie 1 szklan­ka bulio­nu…