Kiełkowe Curry

3–4 porcje

35 minut

łatwe

Sałatka

Do ugotowania kiełków

150 g kieł­ków faso­li Mung lub mie­szan­ki kieł­ków
750 ml wody

reszta składników do curry

2 łyż­ki ole­ju
½ łyżecz­ki kmin­ku
szczyp­ta asa­fo­eti­dy — opcjo­nal­nie
1 śred­niej wiel­ko­ści posie­ka­na cebu­la
oko­ło 2 cm kawa­łek imbi­ru
1 śred­niej wiel­ko­ści pomi­dor, pokro­jo­ny w kost­kę
1 lub 2 zie­lo­ne posie­ka­ne chi­li
½ łyżecz­ki kur­ku­my
1 łyżecz­ka kolen­dry
1/ łyżecz­ki przy­pra­wy garam masa­la
3 łyż­ki posie­ka­nych liści kolen­dry
sól do sma­ku

Kiełki

Do szyb­ko­wa­ru włóż kieł­ki i dodaj 2 i pół szklan­ki wody. Zamie­szaj i gotuj pod ciśnie­niem. Gdy ciśnie­nie się usta­bi­li­zu­je otwórz pokryw­kę i sprawdź, czy kieł­ki są mięk­kie. Jeśli uży­wasz mie­szan­ki kieł­ków upew­nij się, że cie­cie­rzy­ca jest odpo­wied­nio ugo­to­wa­na.

Curry

Pod­grzej olej na patel­ni i dodaj kmi­nek oraz cebu­lę. Mie­szaj aż cebu­la sta­nie się pół­prze­zro­czy­sta lub jasno­brą­zo­wa. Dodaj imbir i czo­snek, smaż przez kil­ka minut. Dołóż pomi­do­ra, chi­li, kur­ku­mę, minek, kolen­drę oraz przy­pra­wę garam masa­la. Cały czas mie­sza­jąc dodaj kieł­ki i dopraw solą.

Jeże­li mie­szan­ka jest byt sucha dodaj odro­bi­nę wody. Patel­nię przy­kryj i duś cur­ry przez oko­ło 10–12 minut. Dodaj posie­ka­ne liście kolen­dry i dobrze zamie­szaj. Moż­na poda­wać z nale­śni­ka­mi lub chle­bem pita.

Goto­we – smacz­ne­go!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Letnia sałatka z truskawkami i kiełkami słonecznika

Letnia sałatka z truskawkami i kiełkami słonecznika

Let­nia sałat­ka z tru­skaw­ka­mi i kieł­ka­mi sło­necz­ni­ka­Sa­łat­ka opa­ko­wa­nie kieł­ków sło­necz­ni­ka 2/3 szklan­ki komo­sy ryżo­wej kil­ka dużych świe­żych tru­ska­wek gałąz­ka pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych 1 świe­ży ogó­rek Dres­sing 1 łyż­ka octu bal­sa­micz­ne­go sok z połów­ki cytry­ny 1 łyżecz­ka…

Wiosenna sałatka z kiełkami słonecznika

Wiosenna sałatka z kiełkami słonecznika

Wio­sen­na sałat­ka z mikro­li­ść­mi grosz­ku i owo­ca­mi­Sa­łat­ka 2 gar­ście mikro­li­ści grosz­ku 2 łyżecz­ki musz­tar­dy z dodat­kiem zia­ren gor­czy­cy 3 łyż­ki soku z cytry­ny 2 łyż­ki oli­wy extra vir­gin ½ łyżecz­ki mie­lo­ne­go chi­li ¼ łyżecz­ki soli 1 śred­nia sza­lot­ka 1 kaki ½ owo­cu gra­na­tu…

Tosty z awokado na ostro z pistacjami i kiełkami

Tosty z awokado na ostro z pistacjami i kiełkami

Tosty z awo­ka­do na ostroz pista­cja­mi i kieł­ka­mi­Sa­łat­ka 2 krom­ki chle­ba wieloziarnistego1 doj­rza­łe awokado2 łyż­ki oli­wy z oli­we­k½ limonki2 łyż­ki pistacji1 łyż­ka kieł­ków rzod­kiew­ki­płat­ki czer­wo­nej papry­ki lub chi­li­sól i pieprz do sma­ku­Pi­sta­cje posie­kaj, awo­ka­do obierz i…

Orzechowy kurczak z kiełkami fasoli Mung

Orzechowy kurczak z kiełkami fasoli Mung

Orze­cho­wy kur­czak z kieł­ka­mi faso­li Mung­Sa­łat­ka 1 pierś z kur­cza­ka 2 śred­nie cebu­le 2 łyż­ki sosu sojo­we­go 4 łyż­ki kieł­ków faso­li Mung garść orze­chów wło­skich pół szklan­ki bulio­nu 1 łyż­ka ostre­go sosu chi­li 3 cm kawa­łek świe­że­go imbi­ru 1 łyżecz­ka mąki ziem­nia­cza­nej 3…

Krewetki porowe na dorszu

Krewetki porowe na dorszu

Kre­wet­ki poro­we na dor­szu­Sa­łat­ka 2 łyż­ki soli (koszer­nej) 2 duże pory 4 łyż­ki oli­wy z oli­wek 450 g śred­nich kre­we­tek, opra­wio­nych 500 g dor­sza 1 pusz­ka mlecz­ka koko­so­we­go 1 łyżecz­ka mie­lo­nej sza­lot­ki 2 łyż­ki nie­so­lo­ne­go masła – opcjo­nal­nie 1 szklan­ka bulio­nu…