Wiosenna sałatka
z mikroliśćmi groszku i owocami

2 porcje

20 minut

łatwe

Sałatka

2 gar­ście mikro­li­ści grosz­ku
2 łyżecz­ki musz­tar­dy z dodat­kiem zia­ren gor­czy­cy
3 łyż­ki soku z cytry­ny
2 łyż­ki oli­wy extra vir­gin
½ łyżecz­ki mie­lo­ne­go chi­li
¼ łyżecz­ki soli
1 śred­nia sza­lot­ka
1 kaki
½ owo­cu gra­na­tu
garść orze­chów wło­skich

Naj­pierw przy­go­tuj dres­sing. Zmie­szaj w misce musz­tar­dę, sok z cytry­ny, oli­wę, sól oraz chi­li. Dopraw według uzna­nia. Musz­tar­da z ziar­na­mi gor­czy­cy nada sałat­ce chrup­ko­ści i pikant­ne­go sma­ku.

Sza­lot­kę obierz i pokrój w cien­kie pla­ster­ki. Następ­nie prze­płucz ją deli­kat­nie zim­ną wodą. Dodaj sza­lot­kę do przy­go­to­wa­ne­go wcze­śniej dres­sin­gu. Opłu­ka­nie jej zim­ną wodą, a następ­nie zama­ry­no­wa­nie w dres­sin­gu wydo­by­wa z niej słod­ki smak i zmięk­cza jej struk­tu­rę.

Owo­ce obierz, kaki pokrój w cien­kie pla­ster­ki i prze­krój je na pół. Wybierz owo­ce gra­na­tu. Mikro­li­ście grosz­ku ułóż na tale­rzu, dodaj owo­ce oraz orze­chy wło­skie. Przed poda­niem polej dres­sin­giem.

Goto­we – smacz­ne­go!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Letnia sałatka z truskawkami i kiełkami słonecznika

Letnia sałatka z truskawkami i kiełkami słonecznika

Let­nia sałat­ka z tru­skaw­ka­mi i kieł­ka­mi sło­necz­ni­ka­Sa­łat­ka opa­ko­wa­nie kieł­ków sło­necz­ni­ka 2/3 szklan­ki komo­sy ryżo­wej kil­ka dużych świe­żych tru­ska­wek gałąz­ka pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych 1 świe­ży ogó­rek Dres­sing 1 łyż­ka octu bal­sa­micz­ne­go sok z połów­ki cytry­ny 1 łyżecz­ka…

Tosty z awokado na ostro z pistacjami i kiełkami

Tosty z awokado na ostro z pistacjami i kiełkami

Tosty z awo­ka­do na ostroz pista­cja­mi i kieł­ka­mi­Sa­łat­ka 2 krom­ki chle­ba wieloziarnistego1 doj­rza­łe awokado2 łyż­ki oli­wy z oli­we­k½ limonki2 łyż­ki pistacji1 łyż­ka kieł­ków rzod­kiew­ki­płat­ki czer­wo­nej papry­ki lub chi­li­sól i pieprz do sma­ku­Pi­sta­cje posie­kaj, awo­ka­do obierz i…

Orzechowy kurczak z kiełkami fasoli Mung

Orzechowy kurczak z kiełkami fasoli Mung

Orze­cho­wy kur­czak z kieł­ka­mi faso­li Mung­Sa­łat­ka 1 pierś z kur­cza­ka 2 śred­nie cebu­le 2 łyż­ki sosu sojo­we­go 4 łyż­ki kieł­ków faso­li Mung garść orze­chów wło­skich pół szklan­ki bulio­nu 1 łyż­ka ostre­go sosu chi­li 3 cm kawa­łek świe­że­go imbi­ru 1 łyżecz­ka mąki ziem­nia­cza­nej 3…

Kiełkowe Curry

Kiełkowe Curry

Kieł­ko­we Cur­ry­Sa­łat­ka Do ugo­to­wa­nia kieł­ków 150 g kieł­ków faso­li Mung lub mie­szan­ki kieł­ków 750 ml wody resz­ta skład­ni­ków do cur­ry 2 łyż­ki ole­ju ½ łyżecz­ki kmin­ku szczyp­ta asa­fo­eti­dy — opcjo­nal­nie 1 śred­niej wiel­ko­ści posie­ka­na cebu­la oko­ło 2 cm kawa­łek imbi­ru 1…

Krewetki porowe na dorszu

Krewetki porowe na dorszu

Kre­wet­ki poro­we na dor­szu­Sa­łat­ka 2 łyż­ki soli (koszer­nej) 2 duże pory 4 łyż­ki oli­wy z oli­wek 450 g śred­nich kre­we­tek, opra­wio­nych 500 g dor­sza 1 pusz­ka mlecz­ka koko­so­we­go 1 łyżecz­ka mie­lo­nej sza­lot­ki 2 łyż­ki nie­so­lo­ne­go masła – opcjo­nal­nie 1 szklan­ka bulio­nu…