Wiosenna sałatka
z mikroliśćmi groszku i owocami

2 porcje

20 minut

łatwe

Sałatka

2 gar­ście mikro­li­ści groszku
2 łyżecz­ki musz­tar­dy z dodat­kiem zia­ren gorczycy
3 łyż­ki soku z cytryny
2 łyż­ki oli­wy extra virgin
½ łyżecz­ki mie­lo­ne­go chili
¼ łyżecz­ki soli
1 śred­nia szalotka
1 kaki
½ owo­cu granatu
garść orze­chów włoskich

Naj­pierw przy­go­tuj dres­sing. Zmie­szaj w misce musz­tar­dę, sok z cytry­ny, oli­wę, sól oraz chi­li. Dopraw według uzna­nia. Musz­tar­da z ziar­na­mi gor­czy­cy nada sałat­ce chrup­ko­ści i pikant­ne­go smaku.

Sza­lot­kę obierz i pokrój w cien­kie pla­ster­ki. Następ­nie prze­płucz ją deli­kat­nie zim­ną wodą. Dodaj sza­lot­kę do przy­go­to­wa­ne­go wcze­śniej dres­sin­gu. Opłu­ka­nie jej zim­ną wodą, a następ­nie zama­ry­no­wa­nie w dres­sin­gu wydo­by­wa z niej słod­ki smak i zmięk­cza jej strukturę.

Owo­ce obierz, kaki pokrój w cien­kie pla­ster­ki i prze­krój je na pół. Wybierz owo­ce gra­na­tu. Mikro­li­ście grosz­ku ułóż na tale­rzu, dodaj owo­ce oraz orze­chy wło­skie. Przed poda­niem polej dressingiem.

Goto­we – smacznego!

Produkty z przepisu

GOTOWANIE

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potrawka z kurczaka z kiełkami fasoli mung

Potraw­ka z kur­cza­ka z kieł­ka­mi faso­li mung300 g kieł­ków faso­li Mung450 g file­tów z pier­si kurczaka2 śred­nie marchewki1/3 selera1 cebula1 papryka3 ząb­ki czosn­ku­bia­ła część pora 250 ml śmie­ta­ny do sosu4 łyż­ki masła1‑2 łyż­ki soku z cytry­ny­sól, pieprz,mielone…

Chrupiąca smażona burrata

Chrupiąca smażona burrata

Chru­pią­ca sma­żo­na burrataoliwa1 pokro­jo­na bagietka3 gar­ści pomi­dor­ków koktajlowych3 duże ząb­ki czosn­ku, posie­ka­ne­garść kieł­ków jar­mu­żu­sól i pie­prz½ łyżecz­ki cukru­olej rze­pa­ko­wy do sma­że­niasz­klan­ka buł­ki tartej1 jaj­ko + 1 łyż­ka wody1 kul­kę bur­ra­ty­Na patel­ni rozgrzej…

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki

Gofry na Walentynki2 fili­żan­ki mąki uniwersalnej1 łyżecz­ka soli1,5 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1 łyżecz­ka cukru2 jajka1,5 szklan­ki cie­płe­go mle­ka⅓ szklan­ki roz­to­pio­ne­go masła Dodatki:kilka pla­ster­ków boczku2 jaj­ka­sól i pie­prz­kieł­ki rzod­kiew­ki Skład­ni­ki sos:2 łyżki…

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chińskie placki z dymką, kiełkami brokuła i chilli

Chiń­skie plac­ki z dym­ką, kieł­ka­mi bro­ku­ła i chilli1 i 1/2 szklan­ki mąki pszennej40 ml wrzątku40 ml bar­dzo zim­nej wody1/3 łyżecz­ki prosz­ku do pieczenia1/2 łyżecz­ki soli3 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go­Olej do sma­że­nia­Pół szklan­ki pokro­jo­ne­go szczy­pio­ru­Garść kiełków…

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Burgery z krewetkami i sałatką coleslaw

Bur­ge­ry z kre­wet­ka­mi i sałat­ką colesław9 krewetek1 cm imbiru2 ząb­ki czosnku1 paprycz­ka chil­li­garść rukoli3 łyż­ki majonezu3 bułki3 łyż­ki ole­ju z wino­gron­kieł­ki stir fry Skład­ni­ki surów­ka coleslaw:Ćwiartka głów­ki mło­dej kapu­sty­pół mar­chew­ki­pół cebuli2 łyż­ki majonezu2…

Skip to content